Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Aanvullende verzekering

Aanvullende zorgverzekeringen en reuma

Maak je vanwege je reumatische aandoening veel gebruik van zorg die niet wordt vergoed uit de basisverzekering of heb je veel eigen bijdragen? Dan kan het verstandig zijn om naast de basisverzekering een aanvullende zorgverzekering af te sluiten.

Je kunt een aanvullende verzekering afsluiten voor vergoeding van:

 
Ook voor andere zorgkosten kun je soms een (gedeeltelijke) vergoeding krijgen vanuit een aanvullende verzekering, denk aan kosten van brillen of contactlenzen, reiskosten van en naar het ziekenhuis en overnachtingskosten voor gezinsleden in een logeer- of gasthuis. Het is belangrijk om altijd een persoonlijke afweging te maken of, en zo ja, waarvoor je een aanvullende verzekering wilt afsluiten. Welke (reuma)zorg verwacht je aankomend jaar nodig te hebben? Wat krijg je al (voldoende) vergoed vanuit de basisverzekering? En wat is je budget?


Houd rekening met medische selectie
Ook al zijn veel zorgverzekeraars gestopt met medische selecties voor hun aanvullende verzekeringen, je kunt hiermee te maken krijgen als je een aanvullende verzekering wilt afsluiten. Medische selectie houdt in dat de zorgverzekeraar een aantal vragen stelt over je zorgverleden en huidige gezondheid voordat je wordt geaccepteerd voor de aanvullende verzekering. Als veel te verwachten zorgkosten zijn, dan kan de zorgverzekeraar je weigeren of een ander pakket aanbieden.

Medische selectie wordt vooral bij uitgebreide aanvullende zorgverzekeringen, zoals pakketten met een onbeperkte of zeer ruime vergoeding voor fysiotherapie of tandartskosten. Dit kan juist belangrijk zijn bij reumatische aandoeningen. Kijk dus goed naar hoe de desbetreffende zorgverzekeraar omgaat met medische selectie als je een (andere) aanvullende verzekering wilt afsluiten.

Tip:
Zeg je oude aanvullende verzekering pas op als je zeker weet dat je bent geaccepteerd voor de nieuwe aanvullende verzekering.


Ook een aanvullende verzekering vergoedt niet alle zorgkosten
Een aanvullende verzekering vergoedt meestal niet alle zorgkosten. Vaak gaat het om een maximaal aantal behandelingen, een maximale vergoeding per behandeling of een maximale totale vergoeding. Heb je meer zorg nodig, dan moet je die alsnog zelf betalen. De vergoedingen en voorwaarden zijn per zorgverzekeraar en per aanvullende verzekering verschillend. Lees de polisvoorwaarden van de aanvullende verzekering dus goed door of neem contact op met de zorgverzekeraar voor meer informatie.

Met diverse vergelijkingssites kun je zorgverzekeringen vergelijken op zorg die voor jou belangrijk is.

Tips

  • Bereken of de (eigen) kosten van behandelingen wel opwegen tegen de kosten van de aanvullende verzekering en de vergoeding van behandelingen. Soms is het voordeliger een behandeling zelf te betalen dan om een dure aanvullende verzekering af te sluiten.

 

  • Je hoeft de basisverzekering en aanvullende verzekering niet bij dezelfde verzekeraar af te sluiten. Wel kan de zorgverzekeraar een toeslag rekenen voor een aanvullende verzekering als je de basisverzekering afsluit bij een andere zorgverzekeraar.

 

  • Je kunt ook twee aanvullende verzekeringspakketten afsluiten bij verschillende zorgverzekeraars. Deze optie is niet erg bekend, maar kan een oplossing bieden als je bijvoorbeeld jaarlijks veel fysiotherapie nodig hebt.

 

 

Gebruik het stappenplan
Ga jij overstappen naar een andere basis- of aanvullende verzekering? Lees hoe je dat aanpakt in ons stappenplan.

 

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?