Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Basisverzekering

Reuma en de basisverzekering

Een zorgverzekering bestaat uit een verplichte basisverzekering. Daarnaast zijn er aanvullende verzekeringen die je naar keuze kunt afsluiten.

De basisverzekering vergoedt een groot deel van de zorgkosten, zoals de behandeling van de reumatoloog, zorg van de huisarts en de meeste reumamedicijnen. Als je vanwege een reumatische aandoening veel gebruik moet maken van zorg is de kans groot dat alleen een basisverzekering je onvoldoende dekking geeft. Je kunt dan een aanvullende verzekering afsluiten. Bijvoorbeeld om kosten voor fysiotherapie, voetzorg of kuurbehandelingen (gedeeltelijk) vergoed te krijgen.

Acceptatieplicht voor de basisverzekering
Zorgverzekeraars moeten iedereen accepteren voor de basisverzekering. Je kunt dus altijd de basisverzekering van je keuze afsluiten, ook als je een reumatische aandoening hebt.

Zorgverzekeringskaart
Iedereen ontvangt bij zijn nieuwe polis een zorgverzekeringskaart. Deze kaart moet een beter inzicht geven in de polis. Op deze kaart is te zien waarvoor je wel en niet bent verzekerd en wat er wel en niet wordt vergoed door de zorgverzekeraar.


Let op de verschillen tussen basisverzekeringen
Welke zorgverzekeraar je ook kiest, de inhoud van het basispakket is altijd gelijk. Wél zijn er belangrijke verschillen tussen basisverzekeringen in:

 • keuzevrijheid voor een behandelaar
 • de hoogte van de premie
 • preferentiebeleid rond medicijnen


Je keuzevrijheid voor een behandelaar en de hoogte van de premie zijn afhankelijk van het type polis:

 • Restitutiepolis: Bij een restitutiepolis krijg je bij elke behandelaar dezelfde vergoeding. Je hebt hierdoor meer vrijheid om zelf een behandelaar te kiezen dan bij een natura- of budgetpolis. De behandelaar moet wel officieel erkend zijn. Alleen als een zorgaanbieder een extreem hoog tarief rekent, dan is het mogelijk dat je een extra deel zelf moet betalen. Je kunt dan het beste je zorgverzekeraar vooraf vragen of je dit risico loopt bij de zorgaanbieder waar je graag naar toe wilt. Vaak betaal je voor een restitutiepolis een wat hogere premie dan voor een natura- of budgetpolis.
 • Naturapolis: Bij een naturapolis kun je naar alle behandelaars en zorgaanbieders waar je zorgverzekeraar een contract mee heeft afgesloten. Op de website van de verzekeraar staat met welke behandelaars er een contract is afgesloten. Wil je naar een niet-gecontracteerde behandelaar? Dat mag, maar dan kan het zijn dat je zelf moet meebetalen. Dat kan oplopen tot wel 35% van de zorgkosten.
  Let dus goed op of je vertrouwde behandelaars, zoals je vaste reumatoloog, fysiotherapeut en ziekenhuis, wel gecontracteerd zijn als je voor een naturapolis kiest.
 • Combinatiepolis: Een combinatiepolis is altijd een variant tussen de naturapolis en de restitutiepolis. Het kan een polis zijn waarbij je voor sommige soorten zorg alleen alles vergoed krijgt als je naar een gecontracteerde aanbieder gaat (natura) en waarbij je voor andere soorten zorg bij alle aanbieders tot het 'marktconform tarief' vergoed krijgt (restitutie).
  Let  dus goed op of je je vertrouwde behandelaars, zoals je vaste reumatoloog, fysiotherapeut en ziekenhuis, wel gecontracteerd zijn als je voor een combinatiepolis kiest.
 • Budgetpolis: Een budgetpolis is een goedkope variant op de naturapolis waarbij je uit een beperkt aantal behandelaars kunt kiezen. Een budgetpolis is waarschijnlijk minder geschikt als je vanwege reuma veel beroep moet doen op zorg, omdat het risico op hoge kosten achteraf dan hoog is

 

Tips:

 • Wat voor basisverzekeringspolis je ook hebt, controleer altijd of je vertrouwde behandelaars gecontracteerd zijn als je de zorgpolis voor het nieuwe jaar ontvangt en welke voorwaarden er aan deze polis zitten. Bijvoorbeeld rond medicijnen, preferentiebeleid, budgetplafonds of hoe je zorgverzekeraar omgaat met wachtlijsten.
 • Ook als je niet overstapt moet je je polisvoorwaarden goed doorlezen. Het contract tussen de behandelaar en de zorgverzekeraar kan namelijk gewijzigd zijn.
 • Bedenk goed welke basisverzekering en polisvoorwaarden het beste passen bij jouw zorgbehoefte, wensen en budget.
 • Houd er rekening mee dat je voor zorg uit de basisverzekering een verplicht eigen risico en soms een wettelijke eigen bijdrage moet betalen.Gebruik het stappenplan
Ga jij overstappen naar een andere basis- of aanvullende verzekering? Lees hoe je dat aanpakt in ons stappenplan.

 

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?