Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Eigen risico en eigen bijdrage

Houd rekening met het eigen risico en de eigen bijdrage
Voor zorg uit de basisverzekering, zoals behandeling van de reumatoloog, maar ook voor medicijnen, moet je ieder jaar eerst de kosten van het verplichte eigen risico betalen. Pas daarna vergoedt je zorgverzekeraar de zorg. Ook geldt er soms een wettelijke eigen bijdrage voor zorg uit de basisverzekering.

Voor zorg uit de aanvullende verzekering, bijvoorbeeld fysiotherapie, alternatieve behandelingen of kuurbehandelingen bij reuma, geldt geen eigen risico of wettelijke eigen bijdrage.

Verplicht eigen risico in 2018
Het verplicht eigen risico blijft in 2018 net zo hoog als in 2017: €385. Dat betekent dat je de eerste €385 aan zorgkosten uit de basisverzekering zelf moet betalen. Niet alle zorg uit de basisverzekering telt mee voor het eigen risico. Er zijn uitzonderingen, zoals een bezoek aan de huisarts.

Bij veel zorgverzekeraars heb je de mogelijkheid om het verplicht eigen risico gespreid te betalen. Zeker als je aan het begin van het jaar al weet dat je eigen risico wordt aangesproken, is dit een goede optie. Je kunt meer over gespreide betalingen terugvinden in de polisvoorwaarden of navragen bij de zorgverzekeraar.

Is een vrijwillig eigen risico aan te raden?
Bij veel zorgverzekeraars kun je het verplichte eigen risico vrijwillig verhogen (tot maximaal € 885) in ruil voor een lagere premie. Dit is echter alleen voordelig bij lage zorgkosten. Als je vanwege reuma veel gebruik maakt van of risico loopt op zorg, is de kans dat je het volledige eigen risico van € 385 moet betalen groot. Het is dan meestal niet aantrekkelijk om het eigen risico te verhogen.

Wanneer geldt er een wettelijke eigen bijdrage?
Naast het eigen risico, kan voor zorg uit de basisverzekering een wettelijke eigen bijdrage gelden. Dit geldt bijvoorbeeld voor kosten van bepaalde medicijnen en sommige hulpmiddelen, zoals orthopedische schoenen. De eigen bijdrage is het deel van de rekening dat je altijd zelf moet betalen. De hoogte van de bijdrage wordt bepaald door de overheid en is voor iedereen hetzelfde.
Als er voor zorg uit de basisverzekering een wettelijke eigen bijdrage geldt, betaal je die eerst. Het bedrag dat daarna overblijft, valt onder het eigen risico.

Tips

  • Kies niet voor een vrijwillige verhoging van het eigen risico als je hoge zorgkosten hebt of verwacht

  • De wettelijke eigen bijdrage voor bijvoorbeeld medicijnen of hulpmiddelen kun je vaak (gedeeltelijk) vergoed krijgen via een aanvullende verzekering. Je kunt dit terugvinden in polisvoorwaarden of navragen bij de zorgverzekeraar

  • Bij sommige zorgverzekeraars krijg je korting op het eigen risico als je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Raadpleeg hiervoor de polisvoorwaarden of neem contact op met de zorgverzekeraar

  • Gemeentes bieden soms een regeling voor mensen met een laag inkomen en hoge zorgkosten om tegemoet te komen in de kosten van het eigen risico. Informeer hiernaar bij je eigen gemeente of kijk op gezondverzekerd.nl

 

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?