Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Tips bij overstappen

Denk je aan overstappen? Hieronder lees je een aantal tips:

1. Wees op tijd
Je kunt alleen wisselen van zorgverzekering tijdens de jaarlijkse overstapperiode. Wees dus op tijd en houd rekening met de volgende data:

  • Rond half november maken alle zorgverzekeraars hun nieuwe premies, polissen en polisvoorwaarden bekend. Ook krijg je rond deze tijd het aanbod met de nieuwe zorgpolis van je huidige zorgverzekeraar.
  • 31 december: laatste dag waarop je je huidige zorgverzekering kunt opzeggen.
  • 31 januari: laatste dag waarop je een nieuwe zorgverzekering kunt afsluiten. Sluit je een nieuwe zorgverzekering af? Dan is deze (met terugwerkende kracht) geldig vanaf 1 januari 2018.

 

2. Iedereen kan wisselen van basisverzekering
Zorgverzekeraars zijn verplicht om iedereen te accepteren voor de basisverzekering. In de overstapperiode kun je dus altijd een andere basisverzekering afsluiten, ook als je reuma hebt. Wel is het belangrijk om de voorwaarden bij jouw huidige en nieuwe verzekeraar te bekijken, bijvoorbeeld rond medicijnen, hulpmiddelen die je in bruikleen hebt en de contractering van ziekenhuizen. Wil je wisselen van basisverzekering, maar voor de aanvullende verzekering bij je huidige verzekeraar blijven? Dat kan. Houd er wel rekening mee dat je mogelijk een toeslag moet betalen voor de aanvullende verzekering als je de basisverzekering bij een andere zorgverzekeraar afsluit.

3. Zeg je oude aanvullende verzekering pas op als je geaccepteerd bent voor de nieuwe verzekering
Hoewel het dit jaar minder voorkomt, zijn zorgverzekeraars niet verplicht om iedereen te accepteren voor de aanvullende verzekering en mogen zij medische selectie toepassen. Wacht daarom altijd met het opzeggen van je oude aanvullende verzekering tot je zeker weet dat je bent geaccepteerd voor de nieuwe aanvullende verzekering. Je moet je oude verzekering uiterlijk 31 december opzeggen. Wees dus op tijd met het aanvragen van een aanvullende verzekering zodat je vóór 31 december weet of je bent geaccepteerd.

4. Ga na of de nieuwe verzekeraar je medicijnen vergoedt en kijk naar het preferentiebeleid
Als je overstapt naar een andere zorgverzekeraar is het belangrijk om te weten of jouw gebruikelijke medicijnen worden vergoed of dat je  (wellicht gedurende het jaar) moet overstappen naar een ander merk. Ga daarom altijd na in de polisvoorwaarden wat het medicijnbeleid van de nieuwe zorgverzekeraar is, voordat je de basisverzekering afsluit. Heeft de nieuwe zorgverzekeraar een preferentiebeleid? Dan kan het zijn dat je het medicijn van een ander merk of in een andere verpakking krijgt dan je gewend bent. Het medicijnbeleid staat vermeld in de polisvoorwaarden. Je kunt ook contact opnemen met de zorgverzekeraar om te vragen of jouw medicijnen worden vergoed.

5. Ga na of de nieuwe verzekeraar geleende hulpmiddelen overneemt
Heb je een hulpmiddel in bruikleen? Ga dan na of de nieuwe zorgverzekeraar een contract heeft met de leverancier van het hulpmiddel. Je kunt dit terugvinden in het hulpmiddelenreglement of navragen bij de zorgverzekeraar. Heeft de nieuwe zorgverzekeraar een andere leverancier? Dan kan het zijn dat je het hulpmiddel moet inleveren en een ander hulpmiddel krijgt. Dat kan vervelend zijn als je gewend bent geraakt aan het oude hulpmiddel of lang hebt gezocht naar een hulpmiddel dat goed bij je past. Een hulpmiddel dat je in eigendom hebt mag je houden als je wisselt van zorgverzekeraar.

6. Laat alles schriftelijk bevestigen
Vraag altijd om een schriftelijke bevestiging, zodat je kunt aantonen dat je geaccepteerd bent voor de nieuwe verzekering en dat je oude zorgverzekering is stop gezet.


Gebruik het stappenplan
Ga jij overstappen naar een andere basis- of aanvullende verzekering? Lees in het kort alle stappen die je moet zetten in ons stappenplan.

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?