Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Beweegprogramma’s

Vergoeding van beweegprogramma's bij reuma

Een beweegprogramma is een speciaal ontwikkeld trainingsprogramma voor een specifieke doelgroep. Voor mensen met reuma bestaan op maat gemaakte beweegprogramma's. In een beweegprogramma leer je hoe je op een verantwoorde manier  kan bewegen en hoe je dat kan blijven doen. Vaak krijg je een persoonlijk beweegschema waarin de belasting geleidelijk wordt opgebouwd. Een fysiotherapeut die is gespecialiseerd in de behandeling van reuma begeleidt je daarbij. Samen met de fysiotherapeut kijk je welke beweegactiviteiten goed bij je passen, hoe je oefeningen op een goede manier uitvoert en hoe je kunt omgaan met klachten als pijnstijfheid en vermoeidheid.

Veel reumapatiëntenverenigingen organiseren beweegactiviteiten voor hun leden, zoals bewegen in warm water, bewegen in de zaal, groepsfitness, sportief wandelen, yoga en Tai Chi. De beweegactiviteiten vinden plaats onder begeleiding van een deskundige. We raden aan om bij je eigen reumapatiëntenvereniging te informeren naar de mogelijkheden en voorwaarden. Kijk op http://www.reumabeweegwijzer.nl/ naar de dichtstbijzijnde  RPV met beweeggroepen in warm water.

Deelname aan een beweegprogramma wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Bij sommige verzekeraars kun je wel een (gedeeltelijke) vergoeding voor een beweegprogramma krijgen vanuit de aanvullende verzekering.

Zowel de voorwaarden als de vergoedingen verschillen per aanvullend pakket en per verzekeraar. Soms vallen beweegprogramma's onder fysiotherapie en andere zorgverzekeraars hebben een aparte noemer voor beweegprogramma's, bijvoorbeeld met een aparte vergoeding van een beweegactiviteit via een reumapatiëntenvereniging. Je kunt dit teruglezen in de polisvoorwaarden of navragen bij de zorgverzekeraar. Voor vergoeding van deelname aan een beweegprogramma heb je meestal een verwijzing van je huisarts of specialist nodig.

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?