Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Beweegprogramma’s

Vergoeding van beweegprogramma's bij reuma

Een beweegprogramma is een speciaal ontwikkeld trainingsprogramma voor een specifieke doelgroep. Ook voor mensen met reuma bestaan op maat gemaakte beweegprogramma's. In een beweegprogramma leer je hoe je op een verantwoorde manier in beweging komt en blijft. Vaak krijg je een persoonlijk beweegschema waarin de belasting geleidelijk wordt opgebouwd. Een fysiotherapeut die is gespecialiseerd in de behandeling van reuma begeleidt je daarbij. Samen met de therapeut kijk je welke beweegactiviteiten goed bij je passen, hoe je oefeningen op een goede manier uitvoert en hoe je kunt omgaan met klachten als pijn en stijfheid.

Veel reumapatiëntenverenigingen organiseren beweegactiviteiten voor hun leden, zoals bewegen in warm water, bewegen in de zaal, groepsfitness, sportief wandelen, yoga en Tai Chi. De beweegactiviteiten vinden plaats onder begeleiding van een deskundige. We raden aan om bij je eigen reumapatiëntenvereniging te informeren naar de mogelijkheden en voorwaarden.

Deelname aan een beweegprogramma wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Bij sommige verzekeraars kun je wel een (gedeeltelijke) vergoeding voor een beweegprogramma krijgen vanuit de aanvullende verzekering.

Zowel de voorwaarden als de vergoedingen verschillen per aanvullend pakket en per verzekeraar. Soms vallen beweegprogramma's onder fysiotherapie en andere zorgverzekeraars hebben een aparte noemer voor beweegprogramma's, bijvoorbeeld met een aparte vergoeding van een beweegactiviteit via een reumapatiëntenvereniging. Je kunt dit teruglezen in de polisvoorwaarden of navragen bij de zorgverzekeraar. Voor vergoeding van deelname aan een beweegprogramma heb je meestal een verwijzing van je huisarts of specialist nodig.

Gebruik de Reumabeweegwijzer om te kijken waar je in jouw omgeving beweegactiviteiten kunt vinden die door reumapatiëntenverenigingen worden georganiseerd.

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?