Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Medicijnen

Vergoeding van medicijnen bij reuma

Voor de behandeling van reumatische aandoeningen zijn er verschillende soorten medicijnen. Veel gebruikte medicijnen zijn eenvoudige- en ontstekingsremmende pijnstillers (o.a. paracetamol, ibuprofen en diclofenac), klassieke reumaremmers (o.a. methotrexaat en sulfasalazine) en biologische medicijnen (o.a. Infliximab (Remicade®, Inflectra® en Remsima®), adalimumab (Humira®) en etanercept (Enbrel® en Benepali®)).

Medicijnen die worden voorgeschreven door je behandelaar en zijn opgenomen in het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS), worden vergoed vanuit de basisverzekering. Dit geldt voor de meeste medicijnen bij reuma. Enkele medicijnen worden niet vergoed, bijvoorbeeld paracetamol in lage dosering. Paracetamol in hoge dosering (boven de 1000 mg), wordt wel vergoed.

De kosten van medicijnen die worden vergoed vanuit de basisverzekering vallen onder het verplichte eigen risico. Voor bepaalde medicijnen kan ook een wettelijke eigen bijdrage van toepassing zijn. Dit is het geval als het medicijn duurder is dan de maximum vergoeding uit de basisverzekering. Een aanvullende verzekering kan deze eigen bijdrage dekken.

Op de website medicijnkosten.nl kun je jouw medicijn met de voorgeschreven dosering invoeren en zien of hiervoor een vergoeding vanuit de basisverzekering geldt en wat de hoogte van de wettelijke eigen bijdrage is.

Wat is het preferentiebeleid?
Van een medicijn met een bepaalde werkzame stof zijn vaak meerdere merken beschikbaar. De zorgverzekeraar kan ervoor kiezen één merk als voorkeursmiddel aan te wijzen. In dat geval wordt alleen het voorkeursmiddel vergoed. Gebruik je hetzelfde medicijn van een ander merk, zonder dat hiervoor een medische noodzaak is? Dan moet je de kosten volledig zelf betalen. Ook de afleverkosten komen dan voor eigen rekening. Dit beleid van een zorgverzekeraar heet het 'preferentiebeleid' of 'voorkeursbeleid'.

Iedere zorgverzekeraar mag zelf bepalen hoe hij zijn medicijnbeleid uitvoert en of hij dus wel of geen preferentiebeleid hanteert. Het medicijnbeleid kun je terugvinden in de polisvoorwaarden of navragen bij de zorgverzekeraar.

Hoe zit het met de vergoeding van mijn medicijn als ik overstap naar een andere zorgverzekeraar?
Als je overstapt naar een andere zorgverzekeraar is het belangrijk om te weten of jouw gebruikelijke medicijnen (volledig) worden vergoed of dat je geacht wordt over te stappen naar een ander merk. Ga daarom altijd na wat het medicijnbeleid en de voorwaarden van de nieuwe zorgverzekeraar zijn voordat je de verzekering afsluit.

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?