Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Mondzorg

Vergoeding van mond- en tandheelkundige zorg bij reuma

Een reumatische aandoening, maar ook medicijngebruik bij reuma, kan het risico op mond- en gebitsklachten verhogen. Voorbeelden zijn ontstekingen aan het gebit of het tandvlees, kauw- en slikproblemen, een droge mond en klachten aan het kaakgewricht. Behandeling door bijvoorbeeld een tandarts of mondhygiënist kan dan noodzakelijk zijn.

Als je vanwege een reumatische aandoening, naast je reguliere tandartscontroles, extra mond- of tandheelkundige zorg nodig hebt, kun je de kosten hiervan (gedeeltelijk) vergoed krijgen vanuit de basisverzekering. Om een vergoeding te krijgen heb je voorafgaand aan de behandeling toestemming (een machtiging) nodig van de zorgverzekeraar. Je tandarts of mondhygiënist dient daarvoor een aanvraag in bij je zorgverzekeraar. In de aanvraag moet staan waarom de behandeling noodzakelijk is en dat de klachten het gevolg zijn van de reumatische aandoening, bijvoorbeeld door bepaalde reumamedicijnen.

De kosten van de behandeling vallen onder het verplichte eigen risico. Ook moet je vaak een eigen bijdrage betalen. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van je persoonlijke situatie, de behandeling en de voorwaarden van je zorgverzekeraar.

Extra voorzorgsmaatregelen
Het is verstandig om met je tandarts en/of mondhygiënist te bespreken welke voorzorgsmaatregelen je kunt nemen om klachten aan je mond- of gebit als gevolg van reuma tegen te gaan. Zo kan het goed zijn om jaarlijks een extra keer op controle te komen. Ook dit kan op aanvraag van je behandelaar vergoed worden vanuit de basisverzekering.

Bijzondere tandheelkunde
Misschien kan je eigen tandarts niet de tandheelkundige zorg leveren die je nodig hebt. Bijvoorbeeld als je ernstige gebitsproblemen hebt, maar ook als je door rugklachten bij reuma bijvoorbeeld niet goed in een reguliere tandartsstoel kunt liggen. In dat geval kan je tandarts je verwijzen naar een Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde (CBT) bij jou in de buurt. Het is afhankelijk van je persoonlijke situatie of je voor behandeling in een CBT terecht kunt en wat de vergoedingsvoorwaarden voor de behandeling zijn. Voor meer informatie kun je terecht bij je eigen tandarts en contact opnemen met je zorgverzekeraar.


 

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?