Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Orthopedisch schoeisel

Vergoeding van orthopedische schoenen bij reuma

Als je vanwege reuma orthopedische schoenen nodig hebt, krijg je hiervoor een (gedeeltelijke) vergoeding vanuit de basisverzekering. De vergoeding valt onder de dekking van medische hulpmiddelen.

Onder orthopedische schoenen wordt verstaan:

  • (volledig) orthopedische schoenen
  • semi-orthopedische schoenen
  • voorlopige orthopedische schoenen
  • een orthopedische voorziening aan een confectieschoen (let op: je betaalt de confectieschoen zelf en krijgt alleen een vergoeding voor de orthopedische voorziening)


De kosten voor orthopedische schoenen vallen onder het eigen risico. Ook geldt voor (volledig) orthopedische schoenen, semi-orthopedische schoenen en voorlopige orthopedische schoenen een wettelijke eigen bijdrage. In 2018 is de wettelijke eigen bijdrage vastgesteld op € 138,00 per paar. Voor kinderen (tot 16 jaar) is dit € 69,00. Je kunt bij sommige zorgverzekeraars een aanvullende verzekering afsluiten voor een (gedeeltelijke) vergoeding van de wettelijke eigen bijdrage van orthopedische schoenen.

Voor orthopedische voorzieningen aan confectieschoenen geldt geen wettelijke eigen bijdrage.

Je hebt voor vergoeding van orthopedische schoenen een verwijzing nodig van een medisch specialist, bijvoorbeeld van je reumatoloog. Bij een orthopedische voorziening aan een confectieschoen is een verwijzing van de huisarts voldoende.

Wanneer kan ik een vervangend paar orthopedische schoenen aanvragen?
De gebruikstermijn voor orthopedisch schoenen verschilt per zorgverzekeraar. De meest gangbare regel is dat je éénmaal per 15 maanden een nieuw paar mag aanvragen. Voor kinderen (tot 16 jaar) is de gebruikstermijn gemiddeld 9 maanden. Je hebt voor het aanvragen van een vervangend paar orthopedische schoenen meestal geen nieuwe verwijzing van je arts nodig.

Heb ik recht op een reservepaar?
Bij veel verzekeraars mag je 3 maanden na het eerste paar orthopedische schoenen een reserve- of wisselpaar aanvragen. Zo kun je regelmatig van schoenen wisselen. Meestal mag het reservepaar om de drie jaar vervangen worden.

Wat als ik orthopedische schoenen nodig heb voor mijn werk?
De zorgverzekeraar vergoedt in principe alleen orthopedisch schoenen die je privé draagt. Heb je orthopedische schoenen nodig voor op het werk? Dan wordt dat onder bepaalde voorwaarden vergoedt door het UWV. Kijk voor meer informatie hierover op de website van het UWV.


 

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?