Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Reumakuren

Vergoeding van reumakuren

Wat is een reumakuur?
Een reumakuur is een 2 tot 3 weken durend multidisciplinair kuurprogramma in een kuurcentrum in het binnen- of buitenland. Het kuurprogramma wordt afgestemd op de reumatische aandoening die je hebt, je behoeften en je mogelijkheden. Intensieve oefentherapie en andere vormen van bewegen staan in vrijwel elke reumakuur dagelijks op het programma. Daarnaast bestaat het programma uit verschillende andere kuurbehandelingen, zoals balneotherapie, radontherapie of behandelingen met fango. Veel mensen met een reumatische aandoening hebben na een reumakuur minder pijn, een betere conditie en kunnen hun gewrichten beter bewegen. Gemiddeld houden deze effecten 3 tot 6 maanden aan.

Wordt een reumakuur vergoed door de zorgverzekeraar?
Een reumakuur wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Je kunt bij sommige  zorgverzekeraars wel een (gedeeltelijke) vergoeding krijgen vanuit de aanvullende verzekering. Deze zorgverzekeraars vergoeden een reumakuur meestal voor een paar reumatische aandoeningen, zoals reumatoïde artritis, ankyloserende spondylitis (de ziekte van Bechterew) en artritis psoriatica. Sommigen bieden ook een vergoeding bij artrose, fibromyalgie en/of andere reumatische aandoeningen. Om een reumakuur vergoed te krijgen, heb je doorgaans toestemming (een machtiging) nodig van je zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar vraagt daarbij meestal om een brief of aanvraag van je huisarts of reumatoloog.

Zowel de voorwaarden als de vergoedingen van reumakuren zijn per zorgverzekeraar en per aanvullende verzekering verschillend. Lees de polisvoorwaarden dus goed door of neem contact op met de zorgverzekeraar voor meer informatie.

Let op de volgende zaken:

  • Wordt een reumakuur vergoed bij jouw aandoening?
  • Bij welke kuuroorden en/of kuurorganisaties kun je terecht? Zijn dat kuuroorden en -organisaties waar de zorgverzekeraar een contract mee heeft of kun je zelf een keuze maken?
  • Wat is de hoogte van de vergoeding? En is dat een vast bedrag of een percentage van de kosten?
  • Krijg je een vergoeding per jaar, per twee jaar of per drie jaar?
  • Vergoedt de verzekeraar alleen het kuurprogramma of ook de reis en het verblijf?
  • Wat is de aanvraagprocedure? Deze kan per zorgverzekeraar verschillend zijn
  • Moet je de kosten van de reumakuur eerst zelf voorschieten?

Met diverse vergelijkingssites kun je aanvullende pakketten vergelijken op vergoeding van reumakuren.
 
Hoe zit het met de vergoeding van reumakuren in 2018?
Veel zorgverzekeraars hebben de vergoeding van reumakuren de laatste jaren verminderd of zelfs geschrapt uit de aanvullende verzekering. Kijk dus goed of vergoedingen voor reumakuren in 2018 nog in het aanvullende pakket van jouw zorgverzekeraar zijn opgenomen, wat de hoogte ervan is en aan welke voorwaarden je moet voldoen om voor een vergoeding in aanmerking te komen.

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?