Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Praktijkondersteuning

Het Reumafonds bezit een enorme database met informatie over vele reumatische aandoeningen. U kunt uw patiënten hiernaar verwijzen. Heeft u patiënten nodig voor uw onderzoek? Of wilt u in wetenschappelijk onderzoek geschoolde mensen met reuma laten meedenken over uw onderzoeksopzet? Wilt u (bij)scholing over reumatische ziekten?

Kenniscentrum reumatische aandoeningen
Op de website van het Reumafonds staat een schat aan informatie over reumatische aandoeningen. Over de ziekte zelf, over de behandeling, over leven met de ziekte en verwijzingen naar patiëntenorganisaties of de Reumalijn.

Brochures
Als hulpverlener kunt u in de spreekkamer voor uw cliënt direct online een brochure bestellen. Er zijn brochures beschikbaar over de ziekte en over leven met een reumatische ziekte.

Gastles voor professionals
U kunt een scholing organiseren voor uw beroepsgroep, zoals: apothekers, ergotherapeuten, verpleegkundigen, fysiotherapeuten, pedicures, podotherapeuten en andere professionals in de zorg. Tijdens een dergelijke gastles komt een stuk theorie over reumatische aandoeningen aan de orde. Daarnaast vertellen ervaringsdeskundigen, dat zijn mensen die zelf een vorm van reuma hebben, wat het betekent om te leven met reuma. U leert op welke manier u, als professional, nog beter op de behoeften van mensen met een reumatische aandoening kunt inspelen.

De gastlessen worden verzorgd door een aantal goed opgeleide voorlichters, die zelf ervaring hebben met het leven met reuma. Een gastles duurt 1 tot 2 uur.

Voor informatie of het aanvragen van een gastles kunt u een email sturen aan: gastles@reumafonds.nl. Of bel met het Reumafonds: T: 020 5896 464.

Patiënten als deelnemers aan uw onderzoek
Zoekt u patiënten voor uw onderzoek? Wij plaatsen graag een oproep voor u op de website van het Reumafonds. Stuur een e-mail naar research@reumafonds.nl met 'gezocht deelnemers onderzoek' in de onderwerpregel en omschrijf in uw e-mail kort en duidelijk:

• wat het doel van uw onderzoek is
• waarom patiënten hier aan zouden moeten deelnemen
• wat u van de deelnemer verwacht
• welke reumatische aandoening(en) de deelnemer moet hebben
• een link naar een website met meer informatie
• en een e-mailadres of telefoonnummer waar zij zich kunnen opgeven

Wij plaatsen uw oproep voor drie maanden. Met een mailtje verlengt u deze oproep voor weer drie maanden.

Onderzoekspartners
Onderzoekspartners kunnen met u meedenken in de opzet van uw onderzoek. Onderzoekspartners zijn mensen met reuma die geschoold zijn in wetenschappelijk onderzoek en met de onderzoekers mee willen denken over onderzoeksvragen. Omdat zij persoonlijk ervaring hebben met reuma weten zij wat voor mensen met reuma belangrijk is. Een aantal universiteiten maakt al gebruik van onderzoekspartners, zoals het Leids Universitair Medisch Centrum en het Academisch Ziekenhuis Maastricht. Meer informatie vindt u op de website http://reumaperspectief.com/.

Patient Partners
Patient Partners zijn docenten die zelf RA hebben. Zij zijn speciaal opgeleid om huisartsen, huisartsen in opleiding en medisch studenten te scholen in het onderzoeken van de gewrichten op aanwezigheid van afwijkingen die kenmerkend zijn voor RA. Patient Partners kunnen als geen ander overbrengen wat RA voor gevolgen heeft in hun dagelijks leven. Het Patient Partners programma heeft een vaste plaats in het onderwijs aan medisch studenten op de meeste universiteiten en huisartsenopleidingen.
http://www.patientpartners.nl/

Aanmelden Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van lopende onderzoeken en belangrijke ontwikkelingen met betrekking tot reuma.

Prevalentiecijfers reuma

Welke cijfers gebruikt u in uw onderzoek? En wat is uw bron? Mail uw antwoord naar: research@reumafonds.nl