Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Het verband tussen overgewicht en artrose

Door prof. dr. Margreet Kloppenburg

Overgewicht is één van de belangrijkste risicofactoren voor de ontwikkeling en verergering van artrose. Prof. dr. Margreet Kloppenburg van het Leids Universitair Medisch Centrum onderzocht een grote groep mensen met overgewicht op artrose. Bij handartrose lijkt niet zozeer het overgewicht zelf oorzaak, maar de lichaamsprocessen die bij obesitas horen. Bij overgewicht worden er namelijk door het vet ontstekingsstoffen aangemaakt die handartrose kunnen veroorzaken.

De rol van overgewicht

Bij knieartrose blijkt het overgewicht wel een rol te spelen. Dat weegt   namelijk op de knieën. Bij mannen komt dit vooral door een tekort aan spier-en skeletgewicht (vetvrije massa) ten opzichte van de hoeveelheid vet in het lichaam (vetmassa).

Bij mannen is oefentherapie, waarbij spieren worden getraind, dan ook vaak nuttig om de klachten van knieartrose te verminderen. Bij vrouwen is een te grote hoeveelheid vet (de vetmassa) een reden voor het ontstaan van knieartrose. De rol van overgewicht is dus op verschillende manieren belangrijk voor het ontstaan van artrose.

 

Meer lezen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang het gratis jaaroverzicht van 2015.

✓ Het laatste nieuws over ontwikkelingen in reumaonderzoek
✓ Adviezen over leven met reuma en informatie over activiteiten van het Reumafonds
✓ Eenvoudig gratis aan te vragen en minimaal 6 keer per jaar automatisch in uw mailbox

 

 

Geef om het Reumafonds

Zie jij ook het belang in van dit onderzoek? Doneer dan aan het Reumafonds en zorg dat ook dit en de komende jaren onderzoek gefinancierd blijft worden.