Zoeken
 

Stamcelbehandeling voor knieartrose onderzocht

9 juni 2015 Print | Verstuur e-mail
Een eerste behandeling voor artrose komt dichterbij. De Europese Unie heeft 6 miljoen euro toegezegd voor een onderzoek naar een experimentele behandeling van knieartrose. 150 patiënten worden behandeld met lichaamseigen stamcellen. In Nederland is het Radboudumc Nijmegen betrokken bij het patiëntenonderzoek.

Het nieuwe klinische onderzoek bouwt voort op een experiment met 18 artrosepatiënten. Zij kregen eenmalig stamcellen in een gewricht geïnjecteerd. Dit waren lichaamseigen stamcellen, gekweekt uit buikvet. Er werd toen vooral gekeken naar de veiligheid van de behandeling.

10 Europese ziekenhuizen behandelen in totaal 150 patiënten
In het nieuwe onderzoek worden in totaal 150 patiënten behandeld in 10 Europese ziekenhuizen, waaronder de afdeling Reumatische Ziekten van het Radboudumc in Nijmegen. 'Dit project is uniek door de grootte van het onderzoek en de nauwe samenwerking van de leidende wetenschappelijke, klinische en technische experts', zegt dr. Rogier Thurlings, reumatoloog en coördinerend klinisch onderzoeker in het Radboudumc. 'We gaan niet alleen het effect van de behandeling onderzoeken maar ook het mechanisme dat eraan ten grondslag ligt.'

Hoop op een effectieve behandeling voor artrose
Dr. Peter van Lent, medisch bioloog in het Radboudumc, is leider van het onderzoek naar het mechanisme van de stamceltherapie voor knieartrose. Hij hoopt dat deze innovatieve therapie met stamcellen de behandeling van artrose zal verbeteren. Van Lent: 'Het zou mooi zijn als dit onderzoek met patiënten, in combinatie met het werk van vele wetenschappers, artsen en stamcelexperts, binnen afzienbare tijd een effectieve behandeling oplevert voor artrose.

Het Reumafonds financiert ook het onderzoek van dr. Van Lent naar de werking van stamcellen bij artrose. Wij geven daarnaast uitgebreide voorlichting over artrose.

Bron: Radboudumc

Aanmelden Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van lopende onderzoeken en belangrijke ontwikkelingen met betrekking tot reuma.

Wat weet u van reuma?

Denkt u na over uw testament?

Ons Servicebureau Schenken en Nalaten reikt u de helpende hand.

Doneer online

Uw gift is hard nodig. Helpt u ons?