Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Alternatieve behandeling

Wat is een alternatieve behandeling?

Alternatieve behandelingen zijn aanvullend op uw gewone, 'reguliere' behandelingen. Reguliere en alternatieve behandelaars zijn het niet altijd eens met elkaars aanpak. Mensen met reuma kiezen soms voor een alternatieve behandeling om zelf iets extra's te kunnen doen tegen hun klachten. Het effect is heel persoonlijk.

Wanneer noem je een behandeling 'alternatief'?

Een behandeling is alternatief als deze niet tot de reguliere geneeskunde behoort. Dat betekent meestal dat zo'n behandeling niet door uw gewone behandelaar of in het ziekenhuis wordt uitgevoerd, en dat een geneesmiddel niet is goedgekeurd omdat het te weinig is onderzocht op de werking en de bijwerking. Van de meeste alternatieve behandelmethoden is niet bewezen dat ze werken en is soms weinig bekend over de bijwerkingen.

We noemen alternatieve behandelingen ook wel 'complementair' omdat ze een aanvulling zijn op de gewone, 'reguliere' behandeling.

Discussie tussen reguliere en alternatieve behandelaars
De meningen over alternatieve behandelingen zijn verdeeld. Critici zeggen dat van de meeste behandelingen nooit is aangetoond dat deze werken. En dat sommige alternatieve behandelaars niet betrouwbaar zijn. Doordat zij bijvoorbeeld geen duidelijke beroepsopleiding hebben gevolgd of omdat zij u langdurig willen blijven behandelen zonder gewenst resultaat.

Alternatief behandelaars beweren soms dat de reguliere geneeskunde alleen de klacht behandelt en niet de mens als geheel of de oorzaak van de aandoening. Ook wijzen zij op het mogelijke gevaar van bijwerkingen die reguliere medicijnen kunnen geven.

Hoe ervaren mensen met reuma alternatieve behandelingen?
Bijna de helft van alle mensen met reuma is wel eens naar een alternatieve behandelaar geweest. Meer dan de helft hiervan zegt baat te hebben bij een alternatieve behandeling. Ze hebben bijvoorbeeld een tijdje minder last van pijn, vermoeidheid of stijfheid. Of een alternatieve behandeling u wel of niet zal helpen is moeilijk te voorspellen.

We geven u informatie over een aantal veelgebruikte behandelmethoden. Ook geven we u tips bij het kiezen en uitproberen van een geschikte alternatieve behandeling en bij de financiering ervan.

 


 

Alternatieve behandeling (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?