Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Alternatieve behandeling

Blijf kritisch

Het is verstandig om voorzichtig en kritisch te zijn als u voor  een alternatieve behandeling kiest. Blijf dit ook tijdens de behandeling. Heeft u baat bij de behandeling, dan is dit winst. Heeft u er geen baat bij, dan kiest u zelf of u ermee door wilt gaan. U staat aan het stuur.

Sta zelf aan het stuur bij uw keuze voor een alternatieve behandeling. U bepaalt of u iets voelt voor een alternatieve behandeling, of u ermee wilt beginnen en of u ermee wilt doorgaan. Hieronder leest u waar u op kunt letten.

 • Zoek informatie 
  Er bestaan veel verschillende alternatieve behandelmethoden. Zoek eerst informatie over de alternatieve behandeling die u aanspreekt. Het is goed te bedenken dat genezing van reuma (nog) niet kan. Ook al beweren sommige mensen van wel, dit is niet aangetoond. Bedenk dus welk doel u ermee wilt bereiken. En houd uw doel voor ogen, ook tijdens de behandeling. Mensen met reuma willen vaak hun pijn of vermoeidheid draaglijker maken. Wat is uw doel?

 • Kies een behandelaar met een beroepsopleiding
  Als u op zoek bent naar een goede alternatieve therapie of medicijn, is het verstandig om een behandelaar te vinden die een beroepsopleiding heeft gevolgd en is aangesloten bij een beroepsvereniging. Iedereen mag zichzelf namelijk behandelaar of therapeut noemen, ook iemand die geen opleiding tot behandelaar heeft gevolgd.

 • Overleg
  Heeft u uw keuze voor een behandelaar gemaakt, dan is het raadzaam om uw alternatief behandelaar te vragen of uw doel haalbaar is, hoe lang de behandeling duurt, hoeveel behandelingen nodig zijn, de kosten en de mogelijke risico's van de behandeling. Maak daar heldere afspraken over.
  Overleg ook met uw specialist en alternatief behandelaar of zij rekening houden met elkaars behandeling en met elkaar willen overleggen. Samenwerking tussen uw reguliere en uw alternatieve behandelaar is in uw voordeel, omdat u dan het beste uit beide behandelingen kunt halen.

 • Geen vervanging van uw reguliere behandeling
  Als u kiest voor een alternatieve behandelmethode is dat een aanvulling op uw gewone behandeling. Blijf dus wel doorgaan met uw reguliere behandeling, anders loopt u onnodig gezondheidsrisico's en kunnen uw klachten verergeren.

 • Let op met bijwerkingen en wisselwerkingen
  Een alternatieve behandeling, zoals voedingssupplementen of kruiden, kan bijwerkingen en wisselwerkingen met uw gewone behandeling geven. Laat uzelf hierover goed informeren door uw behandelaar zodat u weet waarvoor u kiest. Meld het bij uw apotheker en uw gewone arts als u een alternatief medicijn gaat gebruiken. Soms kan de apotheker u ook meer informatie geven.

 • Onbekende medicijnen
  Gebruik geen alternatieve medicijnen waarvan de ingrediënten onbekend zijn of de naam onduidelijk is. Dit kan onbekende risico's geven omdat niet duidelijk is wat u slikt. Gebruik dergelijke middelen dus niet of vraag uw apotheker om advies en informatie over het middel.

 • Blijf zakelijk
  Denk ook aan de kosten: kunt u de kosten wel betalen? Informeer bij uw zorgverzekeraar of deze uw behandeling vergoedt en onder welke voorwaarden. Informeer ook of u bij de behandelaar terecht kunt die u op het oog heeft. Lees meer over de vergoeding van alternatieve behandelmethoden.

 • Doorgaan of stoppen?
  Merkt u geen effect, krijgt u meer klachten, of heeft u last van bijwerkingen? U bent niet verplicht met de behandeling door te gaan. Het is goed als u naar uw gevoel luistert. U beslist zelf of u de behandeling wilt voortzetten. Misschien is een andere vorm van alternatief behandelen meer geschikt voor u en heeft u daar wel baat bij.

 • Fijn als u effect merkt
  Het resultaat van een alternatieve behandeling is heel persoonlijk. Van te voren weet u niet of het iets voor u zal gaan doen. Bij sommige mensen is er merkbaar verschil. Omdat ze bijvoorbeeld minder last hebben van stijfheid, vermoeidheid of pijn. Dat is positief en een mooie aanvulling op uw reguliere behandeling!

Alternatieve behandeling (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?