Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Alternatieve behandeling

Oude Indiase geneeskunde

Ayurveda is een oude Indiase geneeskunst, waarbij drie elementen voorop staan: lucht, vuur en aarde/water. Deze geneeskunde maakt vooral gebruik van yoga, voedingsadviezen en kruidenpreparaten. Die laatste zijn helaas niet altijd veilig.

Wat is het?
Ayurveda is letterlijk vertaald 'de wetenschap van het leven'. Het is een oude Indiase geneeskunst. Niet alleen het lichaam is belangrijk, maar ook iemands gedachten, emoties en leefwijze. Geneeskunde en voeding vullen elkaar aan. Volgens deze leer zijn er drie elementen:

  • Lucht: beweging, zoals van spieren en darmen
  • Vuur: omzetting, zoals bij spijsvertering
  • Aarde/water: samenhang, door gewrichten, botten, (bind)weefsel

Binnen de Ayurveda is het belangrijk om te weten welk van de bovenstaande elementen bij een persoon voorop staan. En welk van die elementen uit balans zijn. Op basis daarvan wordt een voedings- en kruidenadvies gegeven met kenmerken van de andere elementen. Hiermee wordt de balans hersteld.

Wat doet het?
Ayurveda probeert de verschillende energieën in balans te brengen. Dieet en leefstijl (zoals yoga) zijn binnen de Ayurveda belangrijke onderdelen om gezond te blijven. Ayurveda is als geneeskundig systeem erkend door de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO). Het is echter niet wetenschappelijk aangetoond dat Ayurveda enig effect zou hebben op de klachten die horen bij reuma.

Kruiden en metalen
De Ayurvedische geneeskunde maakt gebruik van kruidenpreparaten. Voor de werkzaamheid worden hierin soms metalen zoals goud en zilver gebruikt. Helaas is dit niet altijd veilig. Alle (kruiden)preparaten kunnen bijwerkingen hebben. Ook kunnen ongewenste reacties plaatsvinden in combinatie met reguliere medicijnen, die uw arts heeft voorgeschreven. We raden u daarom aan een erkend Ayurvedisch behandelaar te zoeken en uw arts in te lichten als u een Ayurvedisch preparaat wilt gebruiken. En kies alleen voor een middel met een duidelijke kwaliteitscontrole.

Alternatieve behandeling (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?