Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Alternatieve behandeling

Alternatieve visie op ziekte en gezondheid

De traditionele Chinese geneeskunde (TCG) kent vele soorten behandelingen die zich richten op herstel van het evenwicht bij de mens. Voedingsadviezen en behandeling met kruiden zijn daar onderdeel van.

Wat is het?
Ziekte is binnen deze oosterse geneeskunde een verstoorde verhouding in het 'dynamisch evenwicht' van de mens. De balans omvat 4 paren kenmerken: yin en yang, intern en extern, koude en hitte, tekort of overschot. De behandeling beoogt het evenwicht binnen de paren te herstellen.

Er zijn verschillende behandelvormen beschikbaar om het evenwicht te herstellen. Dat zijn bijvoorbeeld Chinese geneeskrachtige kruiden, acupunctuur, drukpuntmassage, voedingsleer en tai chi. U vindt hier alleen informatie over de Chinese kruidengeneeskunde en acupunctuur.

Kruiden
Verschillende eigenschappen, zoals smaak en temperatuur, geven de kruiden hun specifieke eigenschappen. Bij ontstekingsreuma zouden bijvoorbeeld kruiden met 'koelende' eigenschappen effect hebben op de 'hitte' van de ontstekingen. Meestal worden combinaties van kruiden gebruikt, die speciaal voor u zijn samengesteld. Er zijn meer dan 5000 verschillende soorten kruiden die een geneeskrachtige werking hebben.

Wat doet het?
TCG tracht de balans van lichaam en geest te herstellen. Het is niet wetenschappelijk aangetoond dat een behandelwijze volgens de Chinese geneeskunde enig effect zou hebben op de klachten die horen bij reuma.

Risico's
Wilt u Chinese kruiden gebruiken? Dan is het heel belangrijk om een erkende Chinese kruidengeneeskundige te bezoeken en niet zelf te experimenteren. Chinese geneeskunde kent een heel andere manier van denken over ziekte en gezondheid dan gebruikelijk is in het westen.

Denk eraan om de behandelaar precies te vertellen welke andere medicijnen u inneemt, of welke behandelingen u ondergaat, omdat de werking van de kruiden daardoor kan veranderen.

Breng ook uw (huis)arts op de hoogte als u Chinese kruiden wilt gebruiken.

Alternatieve behandeling (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?