Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Alternatieve behandeling

Medische behandeling met planten en kruiden

In Nederland worden ongeveer 200 geneeskrachtige planten en kruiden gebruikt bij verschillende aandoeningen. Kurkumine en cannabis zijn daar voorbeelden van.

Hoe werkt het?
Bij fytotherapie ofwel kruidengeneeskunde worden uw klachten behandeld met (delen van) planten die een genezend effect zouden hebben. Meestal worden kruiden volgens speciale recepten bereid of als thee getrokken.

Wat doet het?
Van veel geneeskrachtige kruiden is niet bewezen dat ze werken. Sommige kruiden lijken wel effectief te zijn, maar er is nog te weinig onderzoek gedaan om dit zeker te weten. Overleg altijd met uw arts als u van plan bent kruiden te gebruiken. Reguliere medicijnen in combinatie met kruiden kunnen bijwerkingen geven.

Kurkumine
Kurkumine is een stof die voorkomt in de Indiase geelwortel ook bekend als kurkuma of koenjit. Kurkumine kan pijn verminderen en waarschijnlijk ook ontstekingen.
Kurkumine kan gebruikt worden bij ontstekingsreuma, maar er is nog te weinig onderzoek gedaan om dit zeker te weten. Ook is niet bekend of en in welke mate er een wisselwerking met medicijnen optreedt.

Cannabis
Cannabis bestaat uit de gedroogde bloemen van de Cannabis sativaplant. Uit cannabis worden cannabisproducten gemaakt, zoals marihuana of wiet en hasj. Deze zijn te koop in coffeeshops en worden gerookt of geïnhaleerd met een waterpijp.

Cannabis heeft verschillende psychische en lichamelijke effecten, zoals een ontspannen, loom gevoel, opgewektheid en een versterkte fantasie. Mensen met chronische pijn door bijvoorbeeld reuma, gebruiken cannabisproducten soms omdat ze tijdelijk minder last hebben van bijvoorbeeld pijn of spierkrampen.

De sterkte van de werking en de kwaliteit van deze cannabis is wisselend. Door het roken of inhaleren van de waterdamp kunt u last krijgen van uw luchtwegen.

Bij de apotheek is op doktersrecept 'medicinale cannabis' te verkrijgen.
Bij medicinale canabis bent u er zeker van dat de kwaliteit goed is en er geen pesticiden of andere ongezonde stoffen in zitten. Medicinale cannabis kunt u gebruiken door er thee van te zetten of met behulp van een verdamper. Deze toedieningsvormen zijn niet schadelijk voor uw luchtwegen. Medicinale cannabis wordt gebruikt om klachten door uw aandoening te verlichten, niet voor het psychische effect.

Artsen schrijven medicinale cannabis voor als de gebruikelijke behandeling niet goed helpt of bijwerkingen geeft. Overleg met uw arts als u wilt weten of hij u medicinale cannabis kan voorschrijven. Uw zorgverzekeraar kan u vertellen of u recht heeft op een (gedeeltelijke) vergoeding ervan.

Meer informatie over medicinale cannabis leest u op de website apotheek.nl en bij het bureau voor medicinale cannabis. Of lees onze veelgestelde vragen over medicinale cannabis.

Alternatieve behandeling (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?