Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Behandelaars

Wel of geen verwijzing nodig?

U krijgt misschien te maken met verschillende behandelaars. Een verwijzing krijgt u als uw huisarts het nodig vindt dat u voor verdere diagnostiek of behandeling naar een reumatoloog, een andere medisch specialist of een andere behandelaar gaat.

Geen verwijzing nodig
Met enkele behandelaars kunt u direct een afspraak maken, zonder verwijzing. Deze behandelaars zijn werkzaam in de eerstelijns gezondheidszorg, de zorg 'dicht bij huis'. U heeft geen verwijzing nodig voor de volgende behandelaars:

Verwijzing nodig
Er zijn ook behandelaars voor wie u wél een verwijzing nodig heeft. Soms werken deze behandelaars in de eerstelijns gezondheidszorg, soms in de tweedelijns gezondheidszorg. Behandelaars in de tweedelijns gezondheidszorg zijn bijvoorbeeld reumatologen of andere medisch specialisten. Tweedelijns gezondheidszorg vindt vaak plaats in ziekenhuizen en andere behandelcentra.

Voor een afspraak met de volgende behandelaars heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of van een medisch specialist:

Zorg in teams
Specialisten werken meestal in multidisciplinaire teams. Dat zijn teams waarin verschillende behandelaars samenwerken om de best mogelijke zorg te geven. Onder andere artsen, fysiotherapeuten, psychologen en reumaverpleegkundigen hebben een plaats in dit multidisciplinaire team. Zo is er bijvoorbeeld een 'artritisteam' en voor handproblemen een 'handenteam'. De reumatoloog of een andere specialist coördineert de zorg bij zo'n behandelteam.

Behandelaars (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?