Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Behandelaars

Wat doen de reumatoloog en reumaverpleegkundige?

De reumatoloog en de reumaverpleegkundige zijn gespecialiseerd in reumatische aandoeningen. Een reumatoloog is een medisch specialist, een reumaverpleegkundige geeft voorlichting en advies over omgaan met reuma.

Wat is een reumatoloog?
Een reumatoloog is een medisch specialist met speciale kennis over reumatische aandoeningen. Hij is gespecialiseerd in het behandelen van reumatische aandoeningen waarbij gewrichten ontstoken raken en van reumatische aandoeningen waarbij de inwendige organen betrokken zijn.

Wat doet een reumatoloog?
Een reumatoloog onderzoekt, behandelt en begeleidt mensen met reuma. De reumatoloog is de deskundige als het gaat om het behandelen van reuma. Hij schrijft vaak specifiekere medicijnen voor dan de huisarts kan. Zo nodig schakelt hij andere specialisten of behandelaars voor u in, bijvoorbeeld een orthopedisch chirurg of een psycholoog.

Wanneer erheen?
Bij sommige vormen van reuma is de reumatoloog uw hoofdbehandelaar en niet uw huisarts.

Medicijnen van uw arts?
Heeft u een recept gekregen van uw arts voor medicijnen? U haalt uw medicijnen op in de apotheek. Uw apotheker geeft u informatie over uw geneesmiddel en u kunt altijd met uw vragen bij hem terecht. Meer informatie over de taken van uw apotheker leest u in de rol van de apotheker.

Wat is een reumaverpleegkundige?
Een reumaverpleegkundige heeft zich gespecialiseerd in de zorgverlening aan mensen met een reumatische aandoening. Meestal werken reumaverpleegkundigen (of reumaconsulenten) in een ziekenhuis, maar u kunt ze ook in de thuiszorg tegenkomen.

Wat doet een reumaverpleegkundige?
Een reumaverpleegkundige geeft onder andere instructies over medicijnen die u zelf toedient, bijvoorbeeld via een injectie. Ook kunt u bij de reumaverpleegkundige terecht met vragen die te maken hebben met uw reuma, bijvoorbeeld over:

Wanneer erheen?
Heeft u problemen met het huishouden, op uw werk, financiële problemen of emotionele klachten? Dan kunt u terecht bij een reumaverpleegkundige. Uw reumatoloog kan u doorverwijzen. Informeer bij het ziekenhuis waar uw reumatoloog werkt of u hiervoor een afspraak moet maken.

Behandelaars (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?