Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Reumakuren

Over reumakuren

Wat is een reumakuur?
Een reumakuur is een 2 tot 3 weken durend multidisciplinair kuurprogramma in een kuuroord in het binnen- of buitenland. Het kuurprogramma wordt afgestemd op de reumatische aandoening die u heeft, uw behoeften en uw mogelijkheden. Intensieve oefen- en fysiotherapie, hydrotherapie en andere vormen van bewegen staan in vrijwel elke reumakuur dagelijks op het programma. Daarnaast volgt u verschillende kuurbehandelingen, zoals balneotherapie, fangotherapie of elektrotherapie. Omdat het om een 'medisch kuurprogramma' gaat, staat u tijdens een reumakuur onder controle van een kuurarts of reumatoloog ter plaatse. De kuurbehandelingen worden uitgevoerd door gespecialiseerde oefentherapeuten en andere zorgverleners.

Reumakuren zijn intensief
Het volgen van een reumakuur is intensief en kan zwaar zijn. Een reumakuur is iets heel anders dan een vakantie of een beauty- of wellnessreis. Doordat u zo intensief met uw lichaam, reumatische aandoening en gezondheid bezig bent, kunt u tijdens een reumakuur ook tegen uw grenzen aanlopen. Houd er rekening mee dat dit confronterend kan zijn.

Verschillen tussen reumakuren
Er is een grote variatie aan kuuroorden en kuurprogramma's. Voorbeelden van bekende reumakuuroorden zijn de radongrotten van Bad Gastein, de zoutbron van Bad Nieuweschans, de thermaal bron van Arcen en de fango in Igalo. Welk kuurprogramma geschikt voor u is, hangt af van de reumatische aandoening die u heeft, uw behoeften en uw mogelijkheden. Maak uw keuze voor een kuurprogramma daarom zorgvuldig. Bespreek het kuurprogramma dat u op het oog heeft vooraf met uw eigen reumatoloog of andere arts. Deze kan u adviseren bij uw keuze.

Kuurtraditie in Nederland
In landen zoals Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en landen in Scandinavië en Oost-Europa maakt het volgen van een multidisciplinair kuurprogramma vaak deel uit van de reguliere reumazorg. Hoewel in Nederland geen duidelijke kuurtraditie bestaat, neemt ook hier de belangstelling voor reumakuren steeds meer toe. Veel mensen met een reuma maar ook reumatologen en andere zorgverleners zien reumakuren als een waardevol onderdeel van de behandeling van een reumatische aandoening.  

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over Kuren?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?