Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Reumakuren

Verloop van een reumakuur

Hoe bereidt u zich voor?
Ter voorbereiding op de reumakuur ontvangt u van de kuurkliniek of kuurreisorganisatie informatie over het kuurprogramma en bijvoorbeeld over wat u moet meenemen. Zorg er vóór de aanvang van de reumakuur voor dat u tijdens de kuur een actueel medicijnpaspoort en voldoende medicatie bij u heeft.

Nemen uw klachten kort voor vertrek toe? Neem dan contact op met uw reumatoloog of andere arts om te bespreken of u in deze situatie kunt gaan kuren.

De intake
Aan het begin van de reumakuur heeft u een intakegesprek met een reumatoloog of andere kuurarts in het kuurcentrum of de kuurkliniek. De arts brengt uw klachten, uw medicijngebruik en uw medisch verleden in kaart. Vervolgens stelt de arts een individueel behandelplan voor u op. In het behandelplan staat welke combinatie van kuurbehandelingen u krijgt en wat de frequentie en intensiviteit van de behandelingen is. Maak uw eigen wensen goed kenbaar tijdens het intakegesprek, zodat de arts daar rekening mee kan houden. De arts kijkt bij het opstellen van uw behandelplan ook naar mogelijke contra-indicaties die een belemmering kunnen zijn voor het volgen van bepaalde kuurbehandelingen.

Tijdens de reumakuur
Gemiddeld staan er per dag 4 tot 6 kuuractiviteiten en -behandelingen op het programma. Intensieve oefen- en fysiotherapie, hydrotherapie en andere vormen van bewegen staan in vrijwel elke reumakuur dagelijks op het programma. Afhankelijk van uw kuurprogramma en de mogelijkheden in het kuuroord volgt u daarnaast diverse kuurbehandelingen. Sommige activiteiten en behandelingen zijn in groepsverband, andere behandelingen worden individueel gegeven. Uw dag start vaak al vroeg, bijvoorbeeld om 7.00 uur of 7.30 uur. De kuurbehandelingen en -activiteiten duren meestal tot in de middag, maar kunnen ook over de dag verspreid zijn, met pauzes tussendoor. Het rusten is ook een belangrijk onderdeel van een reumakuur en daarom sterk aan te bevelen.

Halverwege de reumakuur heeft u meestal nog een gesprek met de kuurarts waarin de kuurbehandelingen en -activiteiten worden doorgesproken en het kuurprogramma indien nodig wordt aangepast.

Afhankelijk van de kuurkliniek ontbijt en dineert u tijdens de reumakuur samen met andere kuurgasten. 's Avonds wordt er soms ontspanning aangeboden of u kunt de avond naar eigen wens invullen. Op zondag bieden sommige kuurreisorganisaties en kuurcentra een excursie in de omgeving aan. U kunt hier op eigen kosten aan deelnemen.  

Na de reumakuur
Aan het einde van de reumakuur krijgt u een overzicht mee van alle behandelingen en activiteiten die u heeft gevolgd. Neem de resultaten van de reumakuur na thuiskomst door met uw eigen behandelaar(s), bijvoorbeeld met uw reumatoloog, uw reumaverpleegkundige en uw fysiotherapeut. Bespreek ook hoe u de oefeningen en (leefstijl)adviezen die u tijdens de reumakuur heeft meegekregen zelf of met begeleiding van uw behandelaar(s) kunt voortzetten.

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over Kuren?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?