Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Medicijnen

Vroeg starten voor minder schade

Helaas is hét geneesmiddel tegen reuma en artrose er nog niet. Wel zijn er medicijnen die de pijn verminderen en het ontstekingsproces tegengaan. Wat de meest geschikte medicijnen voor u zijn, hangt af van uw ziekte. En misschien heeft u nog andere aandoeningen.

Niet te genezen
Uw reumatoloog heeft u verteld dat u een reumatische aandoening heeft. Vaak is de eerste vraag die bij u opkomt: is er een geneesmiddel tegen mijn ziekte? Het antwoord hierop is helaas 'nee'. Hét geneesmiddel tegen reuma is nog steeds niet ontdekt. Gelukkig zijn de meeste reumatische ziekten goed te behandelen met medicijnen. Deze groep medicijnen heet antireumatica.

Snel beginnen
Tegenwoordig schrijven reumatologen vaak al vroeg medicijnen voor, om schade aan uw gewrichten of organen zoveel mogelijk te verminderen. Artsen schrijven u verder medicijnen voor om de pijn en stijfheid te verminderen en de ontstekingen af te remmen.

Wat u zelf kunt doen
Informeer uzelf goed door bijvoorbeeld de bijsluiter te lezen en overleg met uw arts als u vragen heeft. U doet er goed aan uw medicijnen volgens het advies van uw arts in te nemen.

Soorten
Er zijn verschillende soorten medicijnen tegen reuma die allemaal op hun eigen manier werken. Uw specialist schrijft vaak een combinatie van medicijnen voor. De medicijnen zijn onder te verdelen in:

Eenvoudige pijnstillers
Ontstekingsremmende pijnstillers
Klassieke reumaremmers
Biologische reumaremmers

Keuze
Welke medicijnen u moet slikken, hangt natuurlijk af van uw aandoening. Daarnaast spelen andere factoren een rol bij de keuze van medicijnen. Medicijnen kunnen namelijk bijwerkingen geven die, voor andere aandoeningen die u heeft, gevaarlijk zijn. Of er ontstaat een wisselwerking met een ander medicijn dat u al gebruikt. Mensen met een leverziekte, nierfunctiestoornissen of met een maagzweer mogen bijvoorbeeld bepaalde antireumatica niet gebruiken.

Meer weten
Er kunnen situaties zijn waarin u behoefte heeft aan meer informatie of overleg. Bijvoorbeeld als u zwanger wilt worden of op reis gaat. Leg uw vraag altijd eerst aan uw arts voor.

Medicatiefolders
Bekijk hier medicatiefolders over reuma medicijnen.
 

Medicijnen (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?