Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Reizen

Op reis met medicijnen

Gaat u op vakantie of op (zaken)reis? Let er op dat u zich goed voorbereidt. Deze tips helpen u daarbij.

Hoe neemt u uw medicijnen veilig mee?

 • Neem uw medicijnen, injectiespuiten en -naalden mee, in de originele verpakking, met uw persoonlijke etiket erop. Controleer ook de houdbaarheidsdatum van uw medicijnen.
 • Gaat u vliegen? Houd medicijnen in uw handbagage; in het bagageruim van het vliegtuig vriest het.
 • Informeer bij uw vliegmaatschappij welke (veiligheids-)regels deze hanteert voor het vervoer van (vloeibare) medicijnen en van injectiespuiten en -naalden in hand- of ruimbagage.
 • Bij het meenemen van injectiespuiten of -naalden gelden per land andere regels. Het is in elk geval raadzaam bij vertrek en aankomst te melden dat u spuiten of naalden bij zich heeft.
 • Regel de benodigde papieren om medicijnen en injectiespuiten en -naalden mee over de grens te nemen. U kunt zorgen voor een medicijnenpaspoort. Dit is ook verstandig als u injectienaalden of -spuiten meeneemt. In zo'n paspoort staat precies welke medicijnen u gebruikt en in welke dosering. Dat is bijvoorbeeld handig als u in het buitenland een arts nodig heeft. Vraag hiernaar bij uw apotheek.
 • Bij medicijnen die onder de Opiumwet vallen heeft u een Schengenverklaring of een Engelstalige Medische Verklaring nodig. Meer informatie over de verschillende soorten medicijnverklaringen vindt u op de website van de rijksoverheid of kunt u vragen bij uw apotheker of arts.

Hoe kunt u medicijnen gekoeld vervoeren?

 • Veel medicijnen moeten koel blijven. Dit geldt bijvoorbeeld voor biologische reumaremmers. De voorschriften kunnen per medicijn anders zijn. Lees in de bijsluiter hoe u uw medicijnen moet bewaren en overleg altijd met uw arts en apotheker hoe u de medicijnen moet vervoeren.
 • Neem voor het gekoelde vervoer van uw medicatie eventueel een koelbox of -tas mee, met een koelelement.
 • Bespreek het bijtijds met uw vliegmaatschappij als uw medicatie en eventuele losse koelelementen tijdens de vlucht in de koelkast moeten worden bewaard. Probeer van te voren af te spreken dat dit wordt geregeld.
 • Overleg voor vertrek met uw vakantieaanbieder of verhuurder van uw verblijf of u kunt beschikken over een koelkast voor de koeling van medicijnen tijdens de reis.

Waar kunt u verder nog aan denken?

 • Gaat u op zonvakantie? Sommige medicijnen kunnen een wisselwerking geven met de zon. Lees hoe dit zit in de bijsluiter en overleg met uw arts wat u moet doen om deze bijwerking tegen te gaan. Te denken valt aan het gebruiken van zonnebrandcrème en andere beschermende maatregelen.
 • Bespreek uw plannen met uw arts of apotheek en informeer of u vaccinaties nodig heeft voor uw reis. Maak ruim van tevoren een afspraak bij de GGD of andere reisvaccinatiecentra. Als u vaccinaties nodig heeft, zeg dan altijd dat u een reumatische aandoening heeft en geef aan welke medicijnen u gebruikt.

Meer weten?
Uw arts, apotheek of reumaverpleegkundige kunnen u meer informatie geven over het vervoeren van uw medicijnen, vaccinaties, of de benodigde papieren.

Medicijnen (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?