Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Knie

Operatie aan de knie

Reuma kan veel klachten aan uw knie geven. Als dit uw dagelijkse bezigheden ernstig belemmert, kan uw specialist een knieoperatie voorstellen. Hij brengt dan een kunstknie in óf verandert de stand van uw knie. Belangrijk: laat u hierover vooraf goed informeren.

Kunstknie
Tijdens een operatie vervangt de specialist uw kniegewricht door een kunstknie. Artsen spreken over een knieprothese. De specialist haalt aangetaste gewrichtsvlakken weg. Hij past de vorm van het bot aan, zodat de kunstknie er goed op past. Een metalen deel komt op de uiteinden van de twee botten: het bovenbeen en het onderbeen. Daartussen zit een plastic deel.

Standscorrectie knie
Bij een standcorrectie van de knie zaagt de specialist het onderbeen net onder de knie door. Hij verandert een X-stand in een O-stand, of een O-stand in een X-stand. Op die manier gaat de belasting van het beschadigde deel naar het gezonde deel. Een standscorrectie van de knie is nodig als u last heeft van de volgende klachten:

• U bent nog geen 60 en heeft veel knieklachten
• U heeft een beschadigd deel in uw knie(ën)
• U heeft X-benen of O-benen

Vragen stellen
U kunt zich goed voorbereiden op een knieoperatie door erover te lezen en met uw arts de verschillende behandelmogelijkheden af te wegen.

Bij het gesprek met uw arts kunt u gebruik maken van de Consultkaart Artrose aan de knie. Deze kaart biedt een leidraad voor u en uw arts om samen tot een goed besluit te komen. De kaart is ontwikkeld door de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) samen met de Patiëntenfederatie Nederland en de Federatie Medisch Specialisten. U vindt de kaart op consultkaart.nl.

Verder lezen
In knieprothese en standscorrectie knie krijgt u algemene uitleg over:

• vragen die u aan de specialist kunt stellen
• waarom de operatie nodig is
• hoe de operatie in zijn werk gaat en de mogelijke problemen hierbij
• wat u kunt verwachten als u na de operatie weer thuis bent

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?