Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Hulp en aanpassingen

Waarom en wanneer zijn ze nodig?

Hulpmiddelen beschermen uw gewrichten. Ook kunnen ze u (tijdelijk) helpen om zelfstandig te blijven. Bedenk goed waarvoor u een hulpmiddel nodig heeft. Vraag ook om advies, bijvoorbeeld aan een ergotherapeut.

Waarom?
Hulpmiddelen kunnen nuttig zijn om de volgende redenen:

  • Om uw gewrichten te beschermen/ontlasten
  • Om te voorkomen dat uw klachten verergeren
  • Ze bieden u tijdelijk uitkomst, bijvoorbeeld na een operatie
  • U kunt langer zelfstandig blijven

 

Mensen hebben soms moeite om de stap naar een hulpmiddel te nemen. Zij zien het gebruik van hulpmiddelen als een verlies. Maar bedenk dat het juist prettig is om uw zelfstandigheid te kunnen behouden.

Let bij de keuze van een hulpmiddel op het volgende:

  • Waarvoor wilt u een hulpmiddel gebruiken?
  • Welk hulpmiddel past het beste bij uw probleem?
  • Is het eenvoudig te gebruiken?
  • Zijn de kosten acceptabel?


Wanneer nodig?
Wanneer een hulpmiddel nodig is, is bij iedereen verschillend. Wel kunnen hulpmiddelen een leven met reuma een stuk eenvoudiger maken. Wacht dus niet tot het niet anders meer kan.

Hulpmiddelen zijn natuurlijk geen doel op zich. U kunt uw dagelijks leven op verschillende manieren eenvoudiger maken, zonder dat u hulpmiddelen hoeft te kopen. U kunt ook veel dingen zelf maken of anders organiseren.

Hulpmiddelen beschermen uw gewrichten. Het gebruik van een hulpmiddel mag er niet toe leiden dat u minder krachtig of minder beweeglijk wordt. Bescherming en beweging moeten in evenwicht zijn.

Een goed advies is daarom belangrijk, zowel over de keuze als over het gebruik van het hulpmiddel.

Wie kan u adviseren?
Het is zinvol om een lijstje te maken met de belangrijkste eisen waaraan het hulpmiddel moet voldoen. U kunt zich laten adviseren door een ergotherapeut, maar ook door een reumaverpleegkundige of een oefen- of fysiotherapeut.

Hoewel leveranciers van hulpmiddelen ook adviseren, raden wij aan om uzelf te laten adviseren door een van de hiervoor genoemde hulpverleners. Dit omdat zij u een onafhankelijk advies geven.

Ervaringen van anderen
Wilt u graag ervaringen met hulpmiddelen uitwisselen met andere mensen met reuma ? U komt in contact met deze mensen via een patiëntenvereniging.  U kunt ook onze facebookpagina bezoeken op www.facebook.com/reumafonds.

Hulp en aanpassingen (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?