Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Hulp en aanpassingen

Aanpassingen bij het slapen

U kunt een bed het beste beoordelen door erop te slapen of in ieder geval te rusten. Er zijn diverse aanpassingen aan bedden mogelijk. Ook is er keuze in verschillende soorten matrassen, beddengoed en kussens.

Laat u adviseren
'Het beste bed' voor mensen met reuma bestaat niet. De keuze voor een bed, matras en beddengoed is heel persoonlijk. U kunt zich het beste laten adviseren door een ergotherapeut.

Nieuw bed
Wilt u een nieuw bed gaan kopen, ga dan eerst na welke klachten u bij het oude bed heeft. Is het matras of de bedbodem de oorzaak van de problemen? Heeft u een verstelbare bedbodem nodig? Wat mag het matras kosten?

Matras en bedbodem
Matras en bedbodem vormen met elkaar een geheel dat uw lichaam de juiste ondersteuning en comfort moet bieden. Het soort matras moet goed combineren met het soort bodem. Zo bestaan er spiraalbodems, lattenbodems of boxspringbodems. Laat u in de winkel informeren welke bodem goed combineert met welk matras. Wilt u alleen uw matras vervangen? Vertel in de winkel welk soort bedbodem u heeft.

De belangrijkste eigenschappen van de combinatie van een bedbodem en matras zijn:

  • goede ondersteuning
  • ventilatie en vochtdoorlatendheid
  • gebruiksgemak


Soorten matrassen
Er zijn veel soorten matrassen. U vindt hier de belangrijkste:

  • Latex: een latex matras is zacht en vormt zich gemakkelijk naar uw lichaam.
  • Traagschuim: een matras van traagschuim vermindert druk op plaatsen waar het meeste gewicht ligt, bijvoorbeeld bij uw schouders en uw heupen
  • Waterbed: een waterbed is verwarmbaar. De drukverdeling is goed, maar draaien, gaan zitten en opstaan kost meer moeite. Bij een waterbed met rondom een laag schuimrubber (de softside) gaat dat beter. U kunt gemakkelijker opstaan uit een gestabiliseerd waterbed dan uit een ongestabiliseerd waterbed
  • Binnenveringsmatras: een binnenveringsmatras kan zo gemaakt worden dat op gevoelige plaatsen minder tegendruk van het matras ontstaat. Ook boxsprings hebben een binnenveringsmatras
  • Oplegmatras: een oplegmatras is een matras bovenop op uw eigen matras. Dit is vaak een goedkope oplossing. Oplegmatrassen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, bijvoorbeeld traagschuim of latex.


Tip: Vraag of u uw aanschaf eerst een aantal dagen op proef mag hebben zodat u het thuis kunt proberen. Kan dat niet, vraag dan of u het bed een paar uur in de winkel mag proberen. Ga eventueel naar verschillende winkels.

Meer gebruiksgemak
Aanpassingen aan het bed kunnen meer gebruiksgemak geven. Denk bijvoorbeeld aan een licht matras, een hoog bed, een hoog-laag bed, of een bedverhoger. Deze laatste kunt u bij een thuiszorgwinkel huren of kopen. Ook kunt u een 'papegaai' huren, een driehoekige handgreep voor boven uw hoofd. U kunt ook een elektrisch verstelbare bodem kopen.

Beddengoed
Een lichtgewicht dekbed of een dekenboog vermindert het gewicht van uw beddengoed. Een dekenboog maakt het soms wat onaangenaam koud in bed. U kunt dan een moltondeken over uw lichaam leggen. Een dekenboog leent u bij de thuiszorg.

Sommigen mensen vinden een elektrische onderdeken of bovendeken erg prettig en ontspannend voor de spieren.

Kussens
Welk hoofdkussen het meest geschikt voor u is, hangt af van uw slaaphouding.

  • Bent u een rugslaper? Kies dan een laag kussen dat de ruimte tussen uw hoofd en uw schouders opvult
  • Bent u een zijslaper? Kies dan een voldoende dik kussen dat uw hoofd en nek ondersteunt zodat deze in het verlengde van uw rugwervels liggen. Een kussen met nekrol of van traagschuim kan een goede keuze zijn.

Hulp en aanpassingen (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?