Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Omgaan met de ziekte

Hoe gaat u om met uw ziekte

Er kan veel veranderen voor u en de mensen in uw omgeving als u een reumatische aandoening heeft. Hoe kunt u omgaan met al deze veranderingen? Daarvoor bestaat helaas geen recept. In deze tekst leest u hoe andere mensen met reuma dit ervaren en hoe zij met de veranderingen omgaan. En u leest informatie en tips.

Op zoek naar een nieuwe balans
Het kan zijn dat u tijd nodig heeft om een nieuwe balans te vinden, zodat u uw leven weer kunt indelen op een manier dat u er zelf gelukkig mee bent. Dat geldt ook voor de mensen om u heen. Misschien moet u taken in het huishouden anders verdelen of verandert uw dagelijkse routine. Gun uzelf en de mensen in uw omgeving de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie.

Erover praten
Door alle gevolgen die reuma heeft op uw leven, kunt u boos of verdrietig zijn. Veel mensen met reuma komen in een verwerkingsproces. Als het u oplucht en als het u goed doet, is het belangrijk om u te uiten en erover te praten. Soms helpt het om met een hulpverlener te praten.

Reuma en de mensen om u heen
Ook de mensen om u heen zullen waarschijnlijk moeten wennen aan de nieuwe situatie. Uw partner of uw kinderen kunnen zich machteloos voelen, ook al kunnen zij u met sommige dingen helpen. Gevoelens zijn soms moeilijk onder woorden te brengen, zeker voor kinderen. Ze kunnen opstandig of stil worden, of ze worden juist erg zorgzaam. Het helpt dan om met uw partner en kinderen te praten over wat jullie bezighoudt.

Meer informatie
Er zijn verschillende vormen van hulp bij het vinden van een manier om met de veranderingen door reuma om te gaan. Uw huisarts, maatschappelijk werker of reumaconsulent kunnen u ondersteunen of verwijzen naar een cursus over omgaan met reuma. 

Heeft u niet de informatie gevonden die u zocht? Kijk ook eens bij de veelgestelde vragen over reuma.


 

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over omgaan met de ziekte?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?