Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Omgaan met klachten

Luister naar uw lichaam

Pijn kan verschillende oorzaken hebben. Probeer de oorzaak van uw pijn te ontdekken en probeer een manier te vinden om ermee om te gaan. Overleg eventueel met uw arts of therapeut.

Pijn na een operatie of behandeling
Als u pijn heeft na een operatie, dan kunt u het beste met uw behandelaar overleggen wat goed voor u is: rust of juist bewegen. Heeft u pijn gekregen na een behandeling, houd dan goed bij waar u precies pijn heeft en hoe lang de pijn aanhoudt. Meld het bij een volgend bezoek aan uw therapeut zodat hij er rekening mee kan houden.

Pijn na belasting
Krijgt u na een gewone dagelijkse bezigheid pijn die langer dan een half uur aanhoudt? Dan is waarschijnlijk overbelasting. Het is dan verstandig om na te gaan wat u precies gedaan heeft en hoe u dit deed. Probeer te bedenken wat u een volgende keer anders kunt doen om overbelasting te voorkomen.

Pijn zonder aanwijsbare aanleiding
Heeft u pijn zonder dat er een inspanning, behandeling of ingreep aan vooraf is gegaan? Dat kan betekenen dat uw aandoening actiever wordt. Soms gaat dit gepaard met ontstekingen aan uw gewrichten. Een gewricht is ontstoken als het warm aanvoelt, gezwollen is en pijn doet.

Meestal is het verstandig om te blijven bewegen, ook als uw aandoening actiever wordt. Maar soms is het beter om dit juist niet te doen. Overleg altijd met uw arts wat u het beste kunt doen als u meer pijn krijgt aan uw gewrichten.

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over omgaan met klachten?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?