Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Voeding

Uitzoeken wat allergie uitlokt

Met een eliminatiedeet wordt uitgezocht of bepaalde voedingsmiddelen een allergische reactie veroorzaken. Dit dieet kunt u het beste alleen onder goede begeleiding doen, aangezien u gemakkelijk voedingstekorten kunt krijgen.

Wat is het?
Bij eliminatie worden de voedingsmiddelen die mogelijk allergische klachten geven, weggelaten uit de voeding. Een dieet duurt meestal 2-4 weken. Als de klachten door het weglaten (eliminatie) afnemen, wordt van de 'verdachte' voedingsmiddelen nagegaan of deze de klachten veroorzaken. Dit heet provocatie. Als na consumptie van het verdachte voedingsmiddel weer klachten komen, dan is er waarschijnlijk sprake van allergie.

Wat doet het?
Een eliminatiedieet heeft alleen enig effect op de klachten die horen bij reuma als er sprake is van (aantoonbare) allergieën of intoleranties. Heeft u een voedselallergie én reuma? Dan kan het zijn dat u zich beter voelt als u de 'boosdoener(s)' uit het dieet schrapt. Een voedselallergie kan klachten geven als geïrriteerde keel, lippen en oren, zwelling van de tong, jeuk, eczeem, buikpijn en diarree. Voedselallergie komt maar bij 2-3% van de volwassenen voor. Er kan ook sprake zijn van voedselintolerantie. Dit geeft dezelfde klachten, maar werkt niet via het immuunsysteem, zoals bij voedselallergie.

Waarschuwing
Een eliminatiedieet en provocatietest horen alleen onder begeleiding van een arts te worden gevolgd. Bij voorkeur een allergoloog. Deze heeft zich gespecialiseerd in allergische aandoeningen. Het is zeer onverstandig om op eigen houtje een eliminatiedieet te proberen.

Eliminatie bij koemelkallergie en lactose-intolerantie
Wanneer het vermoeden bestaat dat melkproducten uw klachten veroorzaken, vanwege een koemelkallergie, dan kan een eliminatiedieet worden uitgeprobeerd. Door melkproducten enkele weken niet te gebruiken, kan een behandelaar zien of uw klachten afnemen. Bij lactose-intolerantie kan het voldoende zijn om minder melkproducten te gebruiken.

Het is níet aangetoond dat een dieet zonder melk of melkproducten enig effect zou hebben op de klachten die horen bij reuma. Het dieet werkt alleen bij (aantoonbare) overgevoeligheid voor lactose of bij een koemelkallergie. Overleg altijd met uw arts als u denkt koemelkallergie of lactose-intolerantie te hebben.     

Eliminatie bij glutenovergevoeligheid
Een glutenvrij dieet wordt bij coeliakie (glutenovergevoeligheid) voorgeschreven. Gluten komen van nature voor in verschillende granen en geven structuur aan brood. Bij coeliakie beschadigen gluten in de voeding het slijmvlies van de dunne darm. En wel zodanig, dat deze niet meer goed werkt. Dit kan verschillende klachten geven, als diarree, buikpijn, vermoeidheid, en gewichtsverlies.

Een glutenvrij dieet is de enige behandeling bij coeliakie. Het glutenvrije dieet zorgt ervoor dat het beschadigde slijmvlies in de dunne darm zich weer herstelt. Dit kan wel 1-2 jaar duren. Het dieet moet levenslang worden volgehouden. Het heeft echter geen zin dit dieet te volgen als bij u (nog) geen coeliakie is vastgesteld. Het is niet wetenschappelijk aangetoond dat een glutenvrij dieet enig effect zou hebben op de klachten die horen bij reuma.

Nachtschade
Sommige alternatieve genezers hanteren wel eens het advies om geen voedingsmiddelen uit de nachtschadefamilie te gebruiken. Dat zijn aardappelen, tomaten, paprika, peper en aubergine. Maar deze adviezen zijn niet op wetenschappelijk onderzoek gebaseerd. Er is daarom tot nu toe geen reden om deze voeding weg te laten.

Behandelaar
Zoekt u een behandelaar? Eerst moet vastgesteld zijn door een arts of en waar u allergisch of overgevoelig voor bent. Uw huisarts kan u verwijzen naar bijvoorbeeld een allergoloog. Voor begeleiding bij een dieet kan uw huisarts u verwijzen naar diëtist.

Zoekt u een erkend alternatief behandelaar om u bij uw dieet te begeleiden? Overleg dit dan ook met uw huisarts. Meer informatie en adressen kunt u vinden bij de infolijn Alternatieve Geneeswijzen.

Meer over het eliminatiedieet leest u in alternatieve geneeswijzen.

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over reuma en voeding?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?