Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Voeding

Eten zonder vlees

Ongeveer 4 procent van de Nederlanders eet elke dag vegetarisch. En steeds meer mensen eten een deel van de week geen vlees. U kunt heel goed zonder vlees. Gebruikt u helemaal geen dierlijke producten let dan op dat u voldoende vitamine B12 binnenkrijgt.

Wat is het?
Een vegetarische voeding bevat geen vlees, gevogelte en vis. De meeste vegetariërs gebruiken wel melk en melkproducten, kaas en eieren, deze mensen noemt men "lacto-vegetariërs". Veganisten eten helemaal geen producten van dierlijke afkomst, dus ook geen zuivel en eieren.

Wat doet het?
U kunt gezond eten zonder vlees. Als u voldoende groente, fruit, brood, aardappelen, graanproducten, peulvruchten, (plantaardige) zuivelproducten, eieren en vleesvervangers gebruikt, krijgt uw lichaam alle voedingsstoffen die het nodig heeft. Van (lacto-)vegetarisch of veganistisch eten is onvoldoende aangetoond dat het een duidelijk langdurig positief effect heeft op reumatische aandoeningen. Als mensen met een reumatische aandoening, die deelnamen aan een wetenschappelijk onderzoek, gunstig reageerden op (lacto-)vegetarisch eten of veganistisch eten, dan ging het vaak om mensen die een allergie of overgevoeligheid hadden voor bepaalde dierlijke voedingsmiddelen.

Vitamine B12
Vitamine B12 komt voor in dierlijke producten. Als u veganistisch eet, dus helemaal geen  dierlijke voeding gebruikt, is het mogelijk dat er een tekort aan vitamine B12 ontstaat. U kunt zo'n vitaminegebrek voorkomen door regelmatig vleesvervangers of plantaardige melk- of yoghurtproducten te gebruiken. Daar zijn deze vitamines meestal aan toegevoegd. 

Eet u veganistisch, overlegt u dan ook met uw (huis)arts of het nodig is om een supplement met vitamine B12 te gaan gebruiken om een eventueel tekort te voorkomen.

Lees meer over vegetarisch en veganistisch eten en hoe u alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgt op de website van het Voedingscentrum.

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over reuma en voeding?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?