Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Voeding

Een goed gewicht

Om af te vallen of een gezond gewicht te behouden zijn 2 factoren van belang: gezonde voeding en voldoende bewegen. Maar veel ouderen en chronisch zieke mensen hebben moeite met bewegen en bewegen daardoor soms onvoldoende.

Goed gewicht?
Heeft u een gezond gewicht? U kunt dit berekenen op de website van het Voedingscentrum. Als u een goed gewicht heeft, is het belangrijk om niet zwaarder te worden.

Te zwaar
Als u te zwaar bent, is het verstandig om af te vallen. Als u afvalt kan dit mogelijk gunstige effecten hebben op uw mobiliteit en uw pijnklachten. Vraag uw huisarts om een verwijzing naar een diëtist. Deze kan u helpen op een verantwoorde manier kilo's kwijt te raken, zonder dat u tekorten aan voedingsstoffen krijgt.

Te licht
Ondergewicht is óók ongezond, net als overgewicht. Als u te weinig weegt, bent u vatbaarder voor aandoeningen. En bestaat de mogelijkheid dat u onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Ook dan is het verstandig om uw huisarts om een verwijzing naar een diëtist te vragen.

Bewegen
Het wordt steeds duidelijker hoe belangrijk voldoende bewegen is. Bewegen helpt om een goed gewicht te behouden, af te vallen als dat nodig is én in een zo goed mogelijke conditie te blijven. Door bewegen behoudt u zoveel mogelijk uw spierkracht. Dat is belangrijk omdat veel mensen met een chronische ziekte minder spiermassa hebben. Door te bewegen kunt u hier zelf iets aan doen. Beweegt u wel genoeg? U kunt het nagaan op 30 minuten bewegen, een website van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen.

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over reuma en voeding?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?