Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Voeding

Een aanvulling op uw maaltijd

Voedingssupplementen zijn pillen of drankjes die u kunt gebruiken als aanvulling op uw voeding. Er zijn veel verschillende soorten voedingssupplementen te koop bij de drogist en apotheek. Die kunt u zonder recept aanschaffen.

Wat is het?
Voedingssupplementen zijn alle pillen, capsules, tabletten of drankjes die een of meer vitamines, mineralen, enzymen of kruiden bevatten. Welbekend zijn verschillende multivitaminepreparaten, maar er zijn ook preparaten die maar 1 vitamine bevatten, of 1 mineraal. Bijvoorbeeld alleen vitamine C, of alleen magnesium of zink. Of een combinatie van 2, bijvoorbeeld vitamine A en D.

Nodig of niet?
Als u gezond en gevarieerd eet, zult u vermoedelijk alle dagelijkse behoefte aan vitamines en mineralen binnenkrijgen. Maar het kan zijn dat u door uw aandoening meer van bepaalde voedingsstoffen nodig heeft. Of het lukt niet altijd om voor uzelf gezond te koken. Dan kunt u uw maaltijden aanvullen met voedingssupplementen. Overleg met uw huisarts of specialist of dit nodig is.

Keuze maken
Aangezien er veel soorten voedingssupplementen op de markt zijn, is het niet eenvoudig om de goede te kiezen. Belangrijk is om eerst na te gaan óf u wel een supplement nodig heeft. Met deze vraag kunt u bij uw huisarts of specialist terecht. U kunt desgewenst ook om een verwijzing naar een diëtist vragen. Die kan uw voeding goed beoordelen op compleetheid.

Risico's
De uitdrukking 'baat het niet, dan schaadt het niet' gaat zeker niet op voor voedingssupplementen! Een teveel aan bepaalde stoffen kan wel degelijk schade toebrengen. Dat geldt vooral voor in vet oplosbare vitamines, zoals vitamine A, D en E en K.

Ook is van veel supplementen onbekend welke mogelijke bijwerkingen ze kunnen geven. Dat geldt ook voor de combinatie van voedingssupplementen met medicijnen die u gebruikt. Daarvan is lang niet altijd bekend of er een wisselwerking kan optreden. Overlegt u dus altijd met uw behandelend arts als u een voedingssupplement wilt gaan gebruiken.

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over reuma en voeding?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?