Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Voeding

Supplement bij milde artrose

Glucosamine kan als een milde pijnstiller werken bij milde artrose van de knie. Het is niet aangetoond dat glucosamine het erger worden van artrose tegengaat.

Glucosamine
Glucosamine is een eiwit dat voorkomt in kraakbeen, bindweefsel en in de vloeistof in uw gewrichten. Het is dus een stof die al in uw lichaam zit. Uw lichaam maakt zelf glucosamine aan. Maar als u ouder wordt, gaat dit vaak minder goed. Glucosamine zit niet in onze normale voeding. Als u het als voedingssupplement koopt, is dit gemaakt uit schelpen, de schilden van krabben en garnalen.

Wetenschappelijk onderzoek
De laatste jaren is er onderzoek gedaan naar de werking van glucosamine. Er zijn wisselende bewijzen over de effecten van glucosamine als het als supplement wordt gebruikt bij artrose.

Onder welke naam wordt glucosamine verkocht?
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft een aantal glucosamine-produkten in 2005 als geneesmiddel geregistreerd. Het CBG heeft daarbij besloten dat deze glucosamine-produkten de status van niet-receptplichtig hebben en een zelfzorgmiddel genoemd mogen worden. Daarnaast wordt glucosamine ook door andere fabrikanten gemaakt en verkocht. De merken die niet door het CBG geregistreerd zijn als geneesmiddel, heten niet 'zelfzorgmiddel' maar 'voedingssupplement'.

Hoe gebruikt u glucosamine?
Indien u glucosamine wilt proberen als pijnstiller zult u het middel minimaal 3 maanden moeten gebruiken voordat u het effect ervan kan merken. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 1500 mg glucosaminesulfaat. De combinatie van glucosaminesulfaat met chondroïtine lijkt geen verschil te maken. Afhankelijk van het effect kunt u zelf kijken of u de dosering eventueel kunt verminderen als uw klachten afnemen. Als glucosamine effect heeft, kunt u pijnstillers gaan afbouwen.

Zijn er bijwerkingen?
U kunt last krijgen van misselijkheid of hoofdpijn. Als u het supplement inneemt met wat voedsel of met voldoende water, kunt u dit voorkomen.

Mensen die overgevoelig zijn voor schaaldieren kunnen ook overgevoelig zijn voor glucosamine. Er zijn ook vegetarische glucosamines verkrijgbaar. Die worden meestal gemaakt van gefermenteerde paddestoelen of granen.

Vergoeding
De kosten van glucosaminepreparaten variëren nogal (tussen € 10,- en € 40,- per maand). Oriënteer u goed en let vooral op een voldoende hoeveelheid glucosamine. Informeer vooraf bij uw ziektekostenverzekeraar of u in aanmerking komt voor een vergoeding.

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over reuma en voeding?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?