Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Voeding

Aanvullingen uit een potje

Als het niet lukt een gezonde voeding binnen te krijgen, dan is misschien aanvulling van vitamines en mineralen nodig. Dit kan in de vorm van een multivitaminepreparaat. Of een supplement waar één vitamine, mineraal of andere stof in zit. Overleg hierover met uw huisarts.

Wat is een multivitamine?
Een multivitaminepreparaat bevat een combinatie van vitamines en mineralen. Er zijn ook preparaten met maar 1 vitamine, bijvoorbeeld alleen vitamine C.

Vitamine A en B
Meestal zijn het vitamine A en B en calcium waar mensen met reuma te weinig van hebben. Bij actieve reumatoïde artritis is de behoefte aan vitamine A, B en D verhoogd. En wie pijnstillers gebruikt, heeft meer vitamine D nodig.

Vitamine D
Vitamine D is belangrijk voor gezonde botten en spieren. Daarnaast heeft vitamine D mogelijk een ontstekingsremmende werking bij ontstekingsreuma en misschien ook bij artrose.  Maar dit verband is nog niet bewezen. Omgekeerd is het ook vaak zo dat mensen met een vorm van reuma een tekort aan vitamine D tonen als dit in het bloed wordt onderzocht.

Veel mensen hebben naast de dagelijkse voeding extra vitamine D nodig. Het gaat om vrouwen vanaf 50 tot 70 jaar. Zij krijgen het advies om dagelijks extra 10 microgram vitamine D te gebruiken. Mannen en vrouwen vanaf 70 jaar krijgen het advies dagelijks 20 microgram vitamine in te nemen. En dit laatste geldt ook voor mensen met osteoporose.
Bent u zwanger, komt u weinig buiten, of heeft u een getinte huid? Dan geldt het advies om 10 microgram extra vitamine D per dag te gebruiken.

Mensen met lupus erythematodes hebben extra risico op het oplopen van een vitamine-D tekort. Dat komt door het gebruik van sunblockers om de huid te beschermen, die overgevoelig is voor zonlicht.
In het algemeen geldt dat naar buiten gaan voor iedereen goed is. Wel moeten mensen die huidklachten hebben bij huidlupus oppassen dat er geen direct zonlicht op hun huid komt.

Informeer eens bij uw behandelend arts of deze inschat dat u extra vitamine D nodig heeft in de vorm van een supplement. Wilt u weten of u extra vitamine D nodig hebt? Doe de test. En lees meer in onze veelgestelde vragen over vitamine D.

Kalk en vitamine D

Wanneer bij u osteoporose is vastgesteld, krijgt u extra kalktabletten en vitamine D voorgeschreven.
Wie langere tijd prednison slikt als medicijn tegen reuma, heeft meer kans op botontkalking. Dan kan het handig zijn om kalktabletten en vitamine D te slikken. Deze pillen krijgt u op doktersrecept.

IJzer
Als u bloedarmoede heeft, zal uw arts eerst moeten onderzoeken wat hiervan de oorzaak is. Soms zal uw arts beslissen dat u ijzer moet aanvullen door het slikken van ijzertabletten.

Foliumzuur (B11)
Als u methotrexaat gebruikt, dan krijgt u daarbij ook het advies extra foliumzuur (vitamine B11) te slikken. Door het medicijn is de behoefte aan foliumzuur verhoogd.

Te veel schaadt
Er is géén wetenschappelijk bewijs dat voedingssupplementen in grote hoeveelheden reumatische klachten verminderen. Wél is duidelijk dat grote doses vitamines, mineralen of andere supplementen schadelijk kunnen zijn. Van de meeste stoffen die in supplementen voorkomen zijn bijwerkingen beschreven als men er te veel van slikt. Wilt u toch iets nemen, kies dan voor een (multi)vitaminesupplement met daarin niet meer dan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). Lees daarvoor goed de bijgevoegde gebruiksaanwijzing. Overleg ook altijd met uw huisarts voordat u een supplement gaat gebruiken.

Veganisme
Mensen die helemaal geen dierlijke producten eten, worden veganisten genoemd. Zij lopen door hun uitsluitend plantaardige voeding het risico om eiwittekort, een ijzertekort en tekort aan vitamine B12 en B6 op te lopen. Wie dergelijke voeding wil gebruiken, raden wij aan een verwijzing naar een diëtist te vragen.

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over reuma en voeding?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?