Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Vruchtbaarheid en zwangerschap

De gezondheid van uw kind

In principe is reuma niet erfelijk overdraagbaar. Wel kunnen bepaalde vormen van reuma invloed hebben op de gezondheid van uw kind.

Systemische lupus erythematodes (SLE)
Heeft u SLE en wilt u zwanger worden? Bespreek uw kinderwens dan zo snel mogelijk met uw arts. Uw arts zal dan misschien uw medicijngebruik willen aanpassen. Ook kan hij advies geven over het moment waarop u het beste kunt proberen zwanger te worden.

Uw arts test ook of u anti-SS-A en/of anti-SS-B in uw bloed heeft. Sommige vrouwen met SLE hebben deze antistoffen in hun bloed. Zij lopen daarmee een klein risico (2%) dat hun kind bij de geboorte een afwijking aan het hart of aan de huid heeft.
Iedere vrouw met SLE moet voor de zwangerschap gezien worden door een gynaecoloog.

De hartafwijking wordt ook wel hartblokkade genoemd. Deze afwijking zorgt voor een tragere hartslag bij de baby. Deze ernstige aandoening gaat niet meer over en sommige kinderen krijgen een pacemaker. Als u al eerder een kind met een hartafwijking heeft gekregen is de kans groter dat een volgend kind hier ook mee geboren wordt.

De huidafwijking bij de baby verdwijnt meestal na een half jaar, zodra het kind geen afweerstoffen van de moeder meer heeft.

Het syndroom van Sjögren
Heeft u het syndroom van Sjögren? Dan geldt voor u hetzelfde als voor vrouwen met systemische lupus erythematodes (SLE).

Akyloserende spondylitis (de ziekte van Bechterew)
Bijna iedereen met ankyloserende spondylitis (90%) heeft de factor HLA-B27 in het bloed. Als u deze factor in uw bloed heeft, is de kans 50% dat uw kind deze factor ook heeft. Het is niet bekend hoe groot de kans is dat uw kind met deze factor ankyloserende spondylitis krijgt.

Reumatoïde artritis (RA)
Als RA in uw familie veel voorkomt, is de kans dat uw kind ook RA krijgt iets groter. Het is niet bekend hoeveel groter deze kans is.

Vruchtbaarheid en zwangerschap (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?