Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Werk

Wat u zelf kunt doen

Als u reuma heeft, zijn er mogelijkheden om aan het werk te blijven. Misschien heeft u wel aanpassingen nodig.

Wat u nodig heeft om aan het werk te blijven, is afhankelijk van uw situatie. Hoeveel klachten heeft u tijdens uw werk? Wat zijn uw beperkingen en wat zijn uw mogelijkheden? Wat is het verloop van uw ziekte? Belangrijk is om in elk geval open te zijn en te overleggen met uw collega's, uw werkgever of uw klanten. Hoe duidelijker u bent, hoe gemakkelijker aanpassingen aan uw werkzaamheden zijn in te passen. Blijf geloven in uw kwaliteiten in uw werk.

Blijf positief
U hééft een reumatische aandoening, maar u bènt uw aandoening niet. Door reuma kan er veel veranderen in uw leven. Maar als u altijd een gewaardeerde collega was, hoeft dat niet te veranderen omdat u reuma heeft. U behoudt uw kennis en kunde, ook al heeft u een aantal klachten. Probeert u dat voor ogen te houden bij het zoeken naar uw mogelijkheden.

Leg uit wat u heeft en wat u kunt
De mensen in uw werkomgeving weten waarschijnlijk niet zo veel af van reuma. U doet er goed aan uw collega's uit te leggen welke vorm van reuma u heeft en wat uw klachten zijn. Bijvoorbeeld tijdens een werkoverleg. Probeer duidelijkheid te bieden over uw mogelijkheden op het werk.

Zo snappen uw collega's en leidinggevende(n) beter dat u de ene dag wel energie heeft, terwijl u een dag later misschien minder kunt. Zoek voor uzelf uit wat u aan werk aankunt als u een slechte dag heeft. Dan weten uw collega's wat ze minimaal van u kunnen verwachten.

Het kan zijn dat u tegen onbegrip aanloopt. Dit is niet altijd te voorkomen. De ene persoon kan zich beter in u verplaatsen dan de ander.

Aan het werk blijven
Er zijn verschillende tips die u kunnen helpen om met uw klachten op het werk om te gaan. En we geven u adviezen die kunnen helpen om aan het werk te blijven als zelfstandige en als u in loondienst bent.

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over reuma en werk?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?