Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Aanvullend onderzoek

Een kijkje in het lichaam

Beeldvormend onderzoek laat zien hoe het lichaam er van binnen uitziet. Het is een belangrijk hulpmiddel bij het stellen van de diagnose. Ook laat het zien hoe uitgebreid eventuele afwijkingen zijn.

Technieken die worden gebruikt bij beeldvormend onderzoek zijn:


Doorlichten, röntgenfoto's maken, een CT-scan maken en meten van de botdichtheid (DXA) wordt gedaan met behulp van röntgenstralen. Deze stralen hebben een zeer korte golflengte en een groot doordringingsvermogen. 

Uw arts bepaalt welk onderzoek de meeste gegevens oplevert voor de diagnose.

Contrastmiddelen
Om organen, weefsels en bloedvaten beter in beeld te brengen kan het nuttig zijn om een contrastmiddel te gebruiken. Dit gaat via de bloedbaan uw lichaam in. Contrastmiddel bevat vaak jodium. Jodium kan röntgenstralen opnemen. De meeste mensen merken daar niets of nauwelijks iets van. Soms voelt u kort wat warmte. Heel soms zijn mensen overgevoelig voor deze stoffen. Weet u dat u hiervoor overgevoelig bent? Laat dit dan weten aan degenen die het onderzoek uitvoeren.

Gang van zaken
Meestal wordt beeldvormend onderzoek uitgevoerd op de röntgenafdeling van uw ziekenhuis. De uitslag van het onderzoek krijgt u hier niet. Die informatie krijgt u van uw arts of van de afdeling waar u de afspraak voor het onderzoek heeft gemaakt.

Uw arts bepaalt of beeldvormend onderzoek bij u nodig is.

Aanvullend onderzoek (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?