Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Aanvullend onderzoek

Dwarsdoorsnede van het gewricht

Bij een CT-scan wordt via een groot aantal dwarsdoorsneden een beeld van (een deel van) het lichaam gemaakt. Dit gebeurt met röntgenstralen. De computer voegt de plaatjes weer samen tot een geheel. De CT-scan geeft bijvoorbeeld een indruk van de mate waarin de gewrichten zijn aangetast door reuma.

Wat is het?
Computertomografie (CT) is een manier om met röntgenstralen botten, gewrichten en omliggende weefsels zichtbaar te maken. Het apparaat waarmee dit gebeurt is de CT-scanner. Zo kunnen gedetailleerde opnamen worden gemaakt van bijvoorbeeld een gewricht. Elke opname is een dwarsdoorsnede (een plakje) van het gewricht.

Wat is er te zien?
De CT-scan kan bijvoorbeeld informatie geven over:

  • de mate waarin de gewrichtsspleet is vernauwd (de ruimte waarin het gewricht beweegt wordt kleiner als het door reuma is aangetast)
  • de vergroeiingen die er zijn
  • de weefsels die bij het gewricht horen, zoals spieren en slijmbeurzen. Om deze beter in beeld te brengen kan een contrastmiddel gebruikt worden.

 

Het onderzoek
Het onderzoek is niet belastend. Wel is het de bedoeling dat u stil ligt. De beweegbare tafel waarop u ligt schuift u elke keer enkele millimeters verder onder de boog waar de scanner zich in bevindt. Dit gebeurt net zo lang tot uw hele gewricht in beeld is gebracht. De boog waaronder u ligt is aan de voor- en achterkant open en staat boven een klein deel van uw lichaam. De houding waarin u ligt is afhankelijk van het lichaamsdeel dat in beeld gebracht moet worden.

Uw arts bepaalt of een CT-scan bij u nodig is.

Aanvullend onderzoek (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?