Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Aanvullend onderzoek

Vooral nuttig bij ontstekingsreuma

Als uw arts denkt dat u ontstekingsreuma heeft, kan bloedonderzoek helpen bij het stellen van de juiste diagnose. Maar de precieze vorm van reuma is niet via bloedonderzoek te vinden.

Waarom bloedonderzoek?
Een bloedtest kan uitsluiten dat u bepaalde aandoeningen heeft. Ook kan uw arts zo onderzoeken of er iets mis is met uw afweersysteem of dat u een auto-immuunziekte heeft. Via bloedonderzoek kan uw arts ook controleren of bepaalde behandelingen of medicijnen goed werken.

Combinatie van onderzoek
Het is mogelijk dat uw bloed normale testwaarden laat zien terwijl u toch een vorm van reuma heeft. Omgekeerd is het mogelijk dat u weinig of geen klachten heeft, terwijl de waarden in uw bloed op een reumatische aandoening wijzen. Uw arts kan de diagnose bevestigen wanneer de uitslagen van bloedtesten, het lichamelijk onderzoek en uw klachten elkaar aanvullen.

Vooral bij ontstekingsreuma
Bloedonderzoek is vooral nuttig bij het vaststellen van ontstekingsreuma.
Wekedelenreuma en artrose zijn niet met bloedonderzoek vast te stellen. Bij deze twee hoofdvormen van reuma wordt soms bloedonderzoek gebruikt om andere aandoeningen uit te sluiten.

Wanneer uw arts bloedonderzoek aanvraagt, gaat hij uit van uw klachten en van resultaten van eventueel lichamelijk onderzoek. Uw arts kan u vertellen of, en zo ja, welk bloedonderzoek bij u gedaan moet worden.

Aanvullend onderzoek (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?