Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Aanvullend onderzoek

Het afweersysteem ontregeld

De mens heeft een aangeboren en een verworven afweersysteem. Bij sommige vormen van reuma is het verworven afweersysteem ontregeld. We spreken dan van een auto-immuunziekte.

Afweer- en immuunsysteem
Het aangeboren afweersysteem beschermt ons lichaam normaal gesproken tegen indringers zoals bacteriën en virussen die ziekten kunnen verwekken.

Het verworven afweersysteem heet het immuunsysteem. Tijdens ons leven 'leren' we verschillende schadelijke stoffen te herkennen. Zo bouwen we immuniteit op tegen deze stoffen.

Auto-immuunziekte
Enkele vormen van reuma zijn auto-immuunziekten. Bij een auto-immuunziekte is het immuunsysteem ontregeld. Het werkt dan niet meer tegen indringers zoals het hoort. Reumatoïde artritis (RA) en systemische lupus erythematodes (SLE) zijn voorbeelden van auto-immuunziekten.

Auto-antistoffen
Witte bloedcellen zijn onderdeel van het immuunsysteem. Het immuunsysteem herkent normaal gesproken alles wat niet in ons lichaam thuishoort. Worden lichaamsvreemde stoffen ontdekt, dan vormen de witte bloedcellen hiertegen antistoffen. Keert het immuunsysteem zich echter tegen lichaamseigen cellen, dan spreken we over de vorming van auto-antistoffen.

De bekendste auto-antistoffen in de reumatologie zijn de reumafactor (RF) en ACPA. Worden deze stoffen in uw bloed gevonden, dan kan dat een aanwijzing zijn dat u een auto-immuunziekte heeft.

Ontstekingsreacties
Bij een afweerreactie tegen lichaamscellen ontstaan ontstekingsreacties zonder dat er een ziekteverwekker aan te pas is gekomen. Dikke, warme en pijnlijke gewrichten kunnen het gevolg zijn van zo'n ontstekingsreactie.

Ook andere weefsels dan de gewrichten kunnen aangetast raken door deze verkeerde afweerreactie. Organen zoals huid, nieren, longen, hart en bloedvaten kunnen bij sommige reumavormen ontstoken raken.

De precieze oorzaak van deze aanval is meestal onbekend. Vermoedelijk is het lichaam de controle over het systeem kwijt.

Aanvullend onderzoek (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?