Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Neem deel aan onderzoek

Draag bij aan wetenschappelijke vooruitgang

Wetenschappelijk onderzoek is de sleutel tot de genezing van reuma en artrose. Ieder jaar financiert het Reumafonds ongeveer 25 tot 30 nieuwe onderzoeken naar reuma. Dankzij het Nederlands reumaonderzoek is de behandeling van een aantal reumatische aandoeningen al spectaculair verbeterd. Ook u kunt bijdragen aan een verdere vooruitgang.

Help de strijd tegen reuma en geef u op als deelnemer.

Hieronder vindt u een overzicht van onderzoeken waarvoor momenteel deelnemers gezocht worden. Bent u geïnteresseerd en denkt u een geschikte kandidaat te zijn? Meld u aan bij het onderzoek van uw keuze.  

Gezocht:

-Vrouwen met RA die de overgang hebben gehad én minimaal 1 ontstoken vingergewricht hebben

-mensen van 50 jaar en ouder met knieklachten
-mensen bij wie hun reumatoïde artritis onlangs is verslechterd
-mensen in heel Nederland van 65 jaar of ouder met reumatoïde artritis (RA)  -mensen met chronische achillespeesklachten (lokatie Leidschendam)
-mensen met het primaire syndroom van Sjögren
-mensen vanaf 50 jaar met kortgeleden vastgestelde polymyalgia rheumatica (PMR)

Gezocht: vrouwen met RA die de overgang hebben gehad én minimaal 1 ontstoken vingergewricht hebben
Voor een onderzoek naar een veelbelovende gentherapie voor reumatoïde artritis (RA) zijn onderzoekers van het CHDR in Leiden op zoek naar vrouwen met RA die de overgang hebben gehad. Om te kunnen testen of het nieuwe medicijn werkt, is het nodig dat u in ieder geval 1 ontstoken vingergewricht heeft.

Wilt u meedoen aan dit onderzoek? Meld u dan aan via deze link.

Gezocht: Mensen van 50 jaar en ouder met knieklachten.
Bent u 50 jaar en ouder en bij de orthopeed geweest voor de behandeling van uw knieklachten? Dan zijn we op zoek naar u!

Het Leids Universitair Medisch Centrum(LUMC) is in samenwerking met het UMCG uit Groningen gestart met de SMART studie (Step-down knee MRI and ARThroscopy for orthopaedic patients > 50 years). Deze studie doet onderzoek naar de behandeling van knieklachten bij patiënten van 50 jaar en ouder die geen nieuwe knie (knieprothese) krijgen of al hebben gekregen.

Doormiddel van een vragenlijst willen we te weten komen wat de verwachtingen en ervaringen zijn van patiënten met knieklachten ten aanzien van een MRI scan en een kijkoperatie.

Wilt u zich aanmelden voor de vragenlijst of wilt u meer informatie, stuur een mail naar SMART@lumc.nl.

 

Gezocht: mensen bij wie hun reumatoïde artritis onlangs is verslechterd
Voor een internationaal onderzoek worden ook in Nederland deelnemers gezocht. Het onderzoek richt zich op het verbeteren van de behandeling van reumatoïde artritis met een nieuw geneesmiddel, Nanocort. Dit is een medicijn dat prednison bevat en wordt ontwikkeld om het ontstekingsremmende middel (prednison) alleen naar plaatsen in het lichaam te brengen die echt ontstoken zijn. Onderzoek wordt gedaan of dit een snel en een meer aanhoudend effect kan veroorzaken. Tien Nederlandse ziekenhuizen doen mee en er zijn 200 mensen nodig die willen deelnemen.

U kunt deelnemen aan het onderzoek als u voldoet aan de volgende criteria:
• u bent 18 jaar of ouder
• u heeft een niet helemaal rustige reumatoïde artritis
• de huidige behandeling heeft niet het gewenste effect
• u bent onder behandeling (of zou na overleg met uw eigen arts onder behandeling willen komen) in één van de 10 deelnemende ziekenhuizen:
Bernhoven Uden, Erasmus MC Rotterdam, Maasstad ziekenhuis, Medisch Centrum Leeuwarden, Medisch Centrum Zuiderzee, MST Enschede, UMC Utrecht, VUmc,  Zuyderland ziekenhuis en Reade (centrum voor revalidatie en reumatologie).

Voldoet u aan deze criteria en wilt u meer weten of u aanmelden? Stuur dan een email naar: lschouten@accelovance.com.

Gezocht: mensen van 65 jaar of ouder met reumatoïde artritis
Voor een groot Europees onderzoek worden (ook) in Nederland deelnemers gezocht. Het onderzoek richt zich op het verbeteren van de behandeling van reumatoïde artritis met medicijnen. Vijftien Nederlandse ziekenhuizen doen mee en er worden 200 mensen gezocht die willen deelnemen.

Er worden mensen gezocht van 65 jaar of ouder:
- die last hebben van actieve reumatoïde artritis
- die met de huidige behandeling niet het gewenste effect bereiken
- die onder behandeling zijn in één van de 15 deelnemende ziekenhuizen:
Antonius ziekenhuis, Gelre ziekenhuis, Haga ziekenhuis, LUMC, Maasstad ziekenhuis, Meander medisch centrum, Medisch centrum Leeuwarden, Medisch centrum Zuiderzee, MUMC, Radboudumc, UMCG, UMC Utrecht, VUmc, Viecuri ziekenhuis, Zuyderland ziekenhuis en Reade (centrum voor revalidatie en reumatologie).

Voldoet u aan deze criteria en wilt u meer weten? Klik dan hier voor meer informatie over het onderzoek en hoe u zich kunt aanmelden.

Gezocht: mensen met chronische achillespeesklachten (omgeving Leidschendam)
Onderzoek: HAT-studie - De waarde van een nieuwe behandelmethode bij chronische achillespeesklachten
Met deze studie (Hoog-volume injectie voor patiënten met achillespees tendinopathie) wil het Erasmus MC het effect van een nieuwe behandelmethode voor chronische achillespeesklachten onderzoeken. De nieuwe behandeling richt zich op het mechanisme van vaatnieuwvorming in en rond de achillespees. Het Erasmus MC zoekt deelnemers voor het testen van deze nieuwe injectiebehandeling tegen de pijnklachten.

Er worden mensen gezocht tussen de 18 en 70 jaar die:
- langdurig last hebben van achillespees door een overbelasting
- ondanks oefentherapie bij de fysiotherapeut nog steeds pijnklachten hebben
- in de omgeving wonen van Leidschendam (locatie Antoniushove van het Haaglanden Medisch Centrum)

Wilt u meer informatie of bent u geïnteresseerd in deelname, kijkt u dan op achillespeesonderzoek.nl.

Gezocht: mensen met het primaire syndroom van Sjögren
Onderzoek: Behandeling van het primaire syndroom van Sjögren met abatacept

Het UMCG in Groningen zoekt deelnemers voor een onderzoek naar het effect van behandeling met abatacept, een zogenaamde biological, op het primaire syndroom voor Sjögren. In een eerder onderzoek had abatacept een gunstig effect op de ziekteactiviteit.
Voor dit onderzoek komen patiënten gedurende een jaar onder behandeling in het UMCG. In totaal moeten de patiënten hiervoor 10 keer op bezoek komen. Het medicijn wordt gegeven middels wekelijkse onderhuidse injecties die u zelf kunt toedienen. Om in aanmerking te komen voor het onderzoek moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen, zo mag de ziekteduur maximaal 7 jaar zijn vanaf het moment dat de diagnose gesteld is. Indien u geïnteresseerd bent in deelname, kunt u voor meer informatie een email sturen naar mailto:sjogrenonderzoek@reuma.umcg.nl

Gezocht: mensen van 50 jaar of ouder met kort geleden vastgestelde polymyalgia rheumatica (PMR)
Voor een onderzoek naar de werkzaamheid van het geneesmiddel leflunomide bij polymyalgia rheumatica (PMR) worden deelnemers gezocht. Bij PMR wordt vaak prednisolon gegeven maar dit middel geeft veel bijwerkingen, vooral op de lange termijn. In eerdere (voorlopige) onderzoeken had leflunomide een gunstig effect bij mensen met PMR. Nu willen onderzoekers bij het UMCG in Groningen en de Ziekenhuisgroep Twente dit ook echt gaan bewijzen.

Er worden mensen gezocht van 50 jaar of ouder die:
- minder dan 4 weken polymyalgia rheumatica hebben
- de diagnose van hun arts te horen hebben gekregen
- geen predisolon gebruiken, of dat niet langer dan vier weken gebruiken
- die bereid zijn om de Ziekenhuisgroep Twente dan wel het UMCG vaak te bezoeken voor het onderzoek.
Voldoet u aan deze voorwaarden en wilt u meer weten? Stuur dan een e-mail naar een van de deelnemende ziekenhuizen
Mailadres Ziekenhuisgroep Twente: reumatologie@zgt.nl 
Mailadres UMCG: pmrlefrct@vasculitiscentrum.nl

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?