Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Vasculitis

3 kortlopende onderzoeken naar vasculitis

Is het vasculitis of artherosclerose? 
De uitkomst van dit onderzoek zal ervoor zorgen dat het eenvoudiger is om de juiste diagnose te stellen bij twee aandoeningen die dezelfde klachten kunnen veroorzaken: vasculitis en artherosclerose. Meestal maakt de arts voor de diagnose gebruik van een PET/CT-scan. Maar omdat er nog geen eenduidige besliscriteria zijn opgesteld om de PET/CT scan te beoordelen, wordt de goede diagnose soms gemist. Waardoor de patiënt geen optimale behandeling krijgt.

Een PET/CT-scan maakt beelden van het lichaam. Het is een onderzoek waarbij zowel röntgenstralen als radioactieve stoffen worden gebruikt om bijvoorbeeld ontstekingen op te sporen. Stap 2 is het interpreteren van de gevonden afwijkingen, zodat duidelijk wordt over welke ziekte het gaat. Prof. dr. Yvo Smulders (VUmc Amsterdam) gaat vele PET/CT-scans bestuderen. Daaruit zal hij de kenmerken halen die de twee aandoeningen het beste onderscheiden.
 
Grote-vaten vasculitis is een (niet-infectieuze) ontsteking van grote slagaderen in het
lichaam. De oorzaak is niet bekend, maar het gaat om een ontsporing van het immuunsysteem. De gevolgen kunnen ernstig zijn: gewrichtsontstekingen, ernstige hoofdpijnen, vermindering van het gezichtsvermogen. Artherosclerose is een andere aandoening met ontstekingen in de grote slagaderen en leidt tot vernauwing en verharding van de slagaders. Beide aandoeningen treden op bij mensen boven de 50 jaar.

Titel onderzoek: Developing diagnostic criteria for the differentiation between large vessel vasculitis and atherosclerosis using 18-FDG PET/CT.
Projectleider: Prof. dr. Y.M. Smulders
Universiteit: VUMC Amsterdam
Verwachte looptijd: 2013-2015

Geheugentraining voor afweercellen bij vasculitis
Een speciale groep afweercellen (Tem-cellen) is medeverantwoordelijk voor de ernstige schade die organen oplopen bij de ziekte Granulomatose met Polyangiitis (GPA). Dr. Wayel Abdulahad van het UMC Groningen, denkt een manier gevonden te hebben om de negatieve werking van deze cellen uit te schakelen. De tests in dit onderzoek moeten hiervoor bewijzen opleveren. Als dat lukt, kan er via deze methode misschien een nieuwe behandeling worden ontwikkeld.

Tem-cellen zijn belangrijk in het onderzoek naar auto-immuunziekten omdat zij lang in het lichaam actief blijven. Ook nadat een mogelijke infectie is bestreden. Het zijn afweercellen met een geheugen: zij zorgen ervoor dat het lichaam blijft onthouden welke 'indringer' het aanviel. Een volgende keer kan het de infectie dan veel sneller bestrijden. Er wordt al langer onderzoek naar deze cellen gedaan. Daaruit bleek dat zij een rol spelen bij het ontstaan van weefselschade bij GPA. Er is dan iets mis met deze afweercellen. Ze hebben in dat geval niet goed onthouden welke 'indringer' zij onschadelijk moeten maken. En dan vallen ze het lichaam zelf aan.

In deze studie gaat dr. Abdulahad in het laboratorium onderzoeken of het lukt om de negatieve werking van deze cellen bij vasculitis te stoppen. Hij gaat dit proberen door een van de manieren waarop deze cel in het lichaam actief wordt, te blokkeren.

De ziekte Granulomatose met Polyangiitis, voorheen de ziekte van Wegener, hoort bij een groep ziektes die we vasculitis noemen. Bij een vasculitis raken de wanden van bloedvaten in verschillende organen ontstoken. Patiënten kunnen hierbij gewrichtsontstekingen, hoestklachten en bloedneuzen krijgen. Maar ook de nieren kunnen stukgaan en soms ontstaan er neurologische problemen en zelfs longbloedingen. Het is een zeldzame en ernstige ziekte die vaak begint met problemen met de bovenste luchtwegen, zoals neusbijholtes.

De huidige behandeling bestaat uit afweeronderdrukkende medicijnen en is lang niet altijd effectief. Bovendien kennen deze medicijnen veel bijwerkingen. Onderzoek naar mogelijke nieuwe behandelingen is dan ook erg nodig.

Dr. Wayel Abdulahad is senior onderzoeker in het UMC Groningen.

Titel: Immunomodulation of effector memory T-cells by blocking Kv1.3 potassium channels as a novel treatment for systemic vasculitis
Projectleider: Dr. Wayel H. Abdulahad
Universiteit: UMC Groningen
Verwachte looptijd: 2013-2017

Hoe voorspel je de opvlamming van vasculitis
Dr. Bram Rutgers (Groningen) wil na afloop van dit onderzoek beter kunnen voorspellen wanneer een opvlamming van een kleine vaten vasculitis er aan zit te komen. Deze ziekte heet Granulomatose met Polyangiitis, voorheen de ziekte van Wegener.

De ziekte wordt bij 50% van de patiënten binnen vijf jaar weer actief. Omdat organen door de ontstekingen beschadigen, is het zaak de ziekte weer zo snel mogelijk de kop in te drukken. Dit onderzoek gaat over de rol die B-cellen spelen bij de opvlamming van de ziekte. B-cellen zijn een van de soorten afweercellen in ons lichaam. Zij zijn verantwoordelijk voor de productie van ANCA, de antistoffen die een belangrijke rol spelen bij deze ziektes.

Bij een vasculitis raken de wanden van bloedvaten in verschillende organen ontstoken. Patiënten kunnen hierbij gewrichtsontstekingen, hoestklachten en bloedneuzen krijgen. Maar ook nierfunctiestoornissen, neurologische problemen en zelfs fatale longbloedingen.

Het is een zeldzame en ernstige ziekte die bij veel patiënten begint het met problemen met de bovenste luchtwegen, zoals neusbijholtes.

Titel onderzoek: ANCA associated vasculitis is a relapsing disease; the role of regulatory B cells
Projectleider: Dr. A. Rutgers
Universiteit: Groningen
Looptijd: 2012- 2016

 

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?