Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Acuut reuma

Welke behandelingen kunnen u helpen?

Een belangrijk advies bij acuut reuma is om bedrust te houden. Probeert u ook nieuwe aanvallen te voorkomen. Bij elke aanval kunnen namelijk hartafwijkingen ontstaan.

Rust
Naast medicijnen krijgt u vaak het advies om bedrust te houden, meestal totdat de acute ziekteverschijnselen zijn verdwenen. Acuut reuma kan namelijk hartafwijkingen veroorzaken. De ernst van de hartafwijkingen bepaalt of u rust moet houden.

Nieuwe aanvallen voorkomen
In de eerste 5 jaar na uw eerste aanval van acuut reuma heeft u kans op herhaling van de klachten. Het is heel belangrijk om nieuwe aanvallen te voorkomen. Bij iedere nieuwe aanval bestaat namelijk het risico op nieuwe hartafwijkingen. Om dit te voorkomen krijgt u een maandelijkse dosis antibiotica voorgeschreven.

Bij ingrepen en infecties
Heeft u acuut reuma gehad en krijgt u een tandheelkundige ingreep, een operatie, griep of andere virale infecties of bacteriële infecties van de bovenste luchtwegen? Dan is het van belang dat u preventief extra antibiotica gebruikt, dus om problemen en complicaties te voorkomen. Doe dit tot minstens 5 jaar na de laatste aanval. Zijn uw hartkleppen beschadigd door acuut reuma, dan krijgt u vaak uw hele leven lang antibiotica voorgeschreven.

Andere behandelaars
Bij de behandeling van acuut reuma kunt u te maken krijgen met verschillende behandelaars. Naast uw arts kan dat bijvoorbeeld een reumaverpleegkundige, een oefentherapeut of een ergotherapeut zijn.

Acuut reuma (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?