Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Acuut reuma

Wat merkt u van acuut reuma?

Acuut reuma begint met een infectie. Daarna krijgt u pijnlijke gewrichten en hoge koorts. U krijgt klachten aan steeds een ander gewricht. Ook heeft u 50% kans op hartklachten. Verder kunt u last krijgen van ongecontroleerde bewegingen en van uw huid.

Het begin
Acuut reuma begint meestal met hoge koorts, vermoeidheid, verminderde eetlust, buikpijn, bleekheid en neusbloedingen.

Daarna
Vervolgens worden uw gewrichten pijnlijk. Dit komt doordat er ontstekingen ontstaan. De medische naam hiervoor is artritis. Opvallend is dat de gewrichtsklachten verspringen: om de beurt krijgt u last van één gewricht. Meestal is dat de knie, de elleboog, de enkel of de pols. Heel soms zijn verschillende gewrichten tegelijk ontstoken. Meestal zijn de ontstekingsverschijnselen vrij hevig. Het is ook mogelijk dat u zich alleen ziek voelt en bijna geen pijn heeft.

Hartklachten
Acuut reuma kan leiden tot hartklachten. Snelle hartslag tijdens rust of slaap, hoesten, pijn op de borst en snelle ademhaling kunnen daarvoor aanwijzingen zijn. Ongeveer de helft van de mensen met acuut reuma krijgt bij de eerste aanval hartafwijkingen, zoals:

  • een ontsteking van de hartspier (myocarditis)
  • een ontsteking van het hartzakje (pericarditis)
  • een ontsteking van de hartklep (bacteriële endocarditis)


Zenuwklachten
Ook kunt u bij acuut reuma last krijgen van afwijkingen aan het zenuwstelsel. Dit merkt u aan zwakte van uw spieren en ongecontroleerde bewegingen van uw armen, benen en gezicht. Deze typische bewegingen worden chorea of Sint-Vitusdans genoemd. Meestal ontstaan deze klachten 1 tot 6 maanden na de keelinfectie. U heeft dan moeite met schrijven, aankleden, eten en soms met lopen. Bij spanning en vermoeidheid kunnen deze verschijnselen ook optreden tijdens uw slaap.

Gevolgen zenuwklachten
Deze zenuwklachten kunnen leiden tot minder goede (leer)prestaties doordat u minder geconcentreerd en/of angstig bent. Als de klachten niet zo heel duidelijk zijn, worden de symptomen vaak niet opgemerkt. Een arts kan dan denken aan een gedragsstoornis. Chorea geneest spontaan in 2 tot 6 maanden. Deze afwijkingen komen meestal voor bij volwassenen, vooral bij zwangere vrouwen.

Huidklachten
Bij acuut reuma kunt u huiduitslag krijgen op uw romp, uw bovenarmen en uw bovenbenen. Ook kunt u last krijgen van onderhuidse knobbeltjes aan de strekzijde van uw gewrichten.

Acuut reuma (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?