Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Artritis bij darmziekten

Wat is artritis bij een darmziekte?

Een darmziekte kan gepaard gaan met gewrichtsontstekingen. De ontstekingen komen meestal voor in de gewrichten van de armen en benen, het bekken of de wervelkolom. Artritis bij een darmziekte is een vorm van spondyloartritis.

Ontsteking van uw darmen en gewrichten
Als u een chronische ontstekingsziekte van darmen heeft (ook wel Inflammatory Bowel Disease of IBD genoemd), zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa, kunt u ook last krijgen van artritis. Vaak raken de gewrichten van de armen (ellebogen, polsen, handen) en benen (knieën, enkels, voeten) ontstoken, maar de ontstekingen kunnen ook voorkomen in de gewrichten van het bekken (de SI-gewrichten), de wervelkolom en de schouders.

Spondyloartritis
Artritis bij een darmziekte is een vorm van spondyloartritis. Spondyloartritis is een verzamelnaam voor een groep reumatische aandoeningen met een aantal gemeenschappelijke kenmerken, waaronder ontstekingen in het bekken, de wervelkolom en/of de gewrichten van de armen of benen. De aandoening komt vaker voor binnen sommige families en bij mensen die drager zijn van het gen HLA-B27. Daarom wordt aangenomen dat erfelijke aanleg een belangrijke rol speelt voor het krijgen van spondyloartritis.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen axiale spondyloartritis en perifere spondyloartritis:

  • Bij axiale spondyloartritis staan klachten aan het bekken en de wervelkolom op de voorgrond. Ankyloserende spondylitis (de ziekte van Bechterew) is de bekendste vorm van axiale spondyloartritis
  • Bij perifere spondyloartritis raken vooral de grote gewrichten in de armen of benen ontstoken. Artritis bij een darmziekte, artritis psoriatica en reactieve artritis zijn vormen van perifere spondyloartritis

Naast gewrichtsontstekingen zijn de volgende symptomen kenmerkend voor spondyloartritis:

  • oogontsteking (uveïtis of iridocyclitis)
  • huidklachten of klachten aan de nagels, zoals psoriasis
  • darmklachten, waaronder darmontstekingen
  • ontsteking van de pezen of peesaanhechtingen, voornamelijk van de achillespees


Wie krijgt artritis bij een darmziekte?
Artritis bij een darmziekte komt voor bij kinderen en volwassenen en komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen. De aandoening is soms lastig vast te stellen. Daardoor kan het zijn dat u al langere tijd klachten heeft voordat de definitieve diagnose wordt gesteld.

Artritis bij darmziekten (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?