Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Artritis psoriatica

Welke medicijnen kunnen u helpen?

Medicijnen kunnen helpen de ontstekingen te remmen en uw klachten te verminderen. Meestal schrijft uw arts eerst ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID's) voor. Als NSAID's onvoldoende helpen kan uw arts een klassieke reumaremmer (DMARD) of een biologisch medicijn voorschrijven.

Ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID's)
Om artritis psoriatica te behandelen schrijft uw arts in eerste instantie ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID's) voor, zoals diclofenac of naproxen. NSAID's remmen de ontstekingen en verminderen de pijn. Bij een mild verloop van artritis psoriatica zijn NSAID's vaak voldoende om de ziekte tot rust te brengen en gewrichtsschade te voorkomen.

Klassieke reumaremmers (DMARD's)
Wanneer NSAID's onvoldoende effect hebben, of als er schade aan uw gewrichten dreigt te ontstaan, kan uw arts een klassieke reumaremmer
(DMARD) voorschrijven. Voorbeelden zijn sulfasalazine, methotrexaat, leflunomide en azathioprine. DMARD's hebben vaak een gunstig effect op de gewrichtsklachten en op de huidklachten bij artritis psoriatica.

Als u één of enkele ontstoken gewrichten heeft, kan uw arts voorstellen om een injectie met prednison in het gewricht te geven. Een injectie heeft snel effect en werkt direct op de plek van de ontsteking. In tegenstelling tot prednison in tabletvorm geeft een injectie zelden bijwerkingen.

Biologische medicijnen
Als andere medicijnen onvoldoende effect hebben of teveel bijwerkingen geven, komt u misschien in aanmerking voor behandeling met een biologisch medicijn. Bijvoorbeeld adalimumab (Humira®), etanercept (Enbrel®), golimumab (Simponi®) of infliximab
 (Remicade®, Remsima® of Inflectra®).

Een biologisch medicijn beperkt de afweerreactie van uw lichaam waardoor de ontstekingen afnemen. Een biologisch medicijn kan zowel de klachten aan uw gewrichten als de klachten aan uw huid verminderen.

Biologische medicijnen mogen alleen worden voorgeschreven door een medisch specialist, zoals uw reumatoloog.

Lees meer informatie over biologische medicijnen.

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over Artritis psoriatica?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?