Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Artrose

Welke medicijnen kunnen u helpen?

Medicijnen kunnen uw pijn bij artrose verlichten, stijfheid verminderen en eventuele ontstekingen afremmen. Soms volstaan eenvoudige pijnstillers. Er zijn ontstekingsremmende pijnstillers als pil en in de vorm van crèmes, die u op het pijnlijke gewricht kunt smeren. En soms zijn injecties nodig.

Langdurig gebruik van medicatie
Artrose is een chronische ziekte waarbij u soms meer en soms minder pijn kunt hebben. Als u pijn heeft en stijf bent, kan dat betekenen dat u voor een langere periode medicijnen moet gebruiken. Door pijn kunt u een gewricht namelijk verkeerd gaan belasten, waardoor de klachten alleen maar toenemen. Bij regelmatig gebruik van pijnstillers neemt de pijn af, wat een verkeerde belasting voorkomt. U kunt het gewricht dan weer zo normaal mogelijk gebruiken.

Het is heel belangrijk dat u de pijnstillers op vaste tijden inneemt, zodat uw bloedspiegel op peil blijft. Doet u dit niet, dan komt de pijn er steeds doorheen en loopt u achter de feiten aan.

Verschillende soorten pijnstillers
Er zijn verschillende soorten pijnstillers. Eenvoudige pijnstillers werken snel. Als zij niet voldoende helpen kan uw arts ontstekingsremmende pijnstillers voorschrijven.

Pijnbestrijding in stappen
Als u pijn heeft, kan dat ertoe leiden dat u uw gewrichten niet of minder gebruikt. Daardoor worden ze stijf en worden de spieren zwakker. Pijnbestrijding kan deze cirkel helpen te doorbreken. Soms is de pijn gewoon te hevig en kan een pijnstiller verlichting geven.

Als u last heeft van pijn, dan kunt u dat het beste met uw arts bespreken. Hij zal u in eerste instantie adviseren een eenvoudige pijnstiller te proberen. Meestal is dit paracetamol, maar u kunt ook paracetamol met codeïne voorgeschreven krijgen.

Paracetamol geeft meestal geen bijwerkingen en is zonder recept verkrijgbaar bij drogist of apotheek. Het werkt snel, maar is ook snel weer uitgewerkt. Het beste is om ze regelmatig in te nemen. Paracetamol helpt tegen pijn en koorts, maar niet tegen ontstekingen. Bij aanhoudende pijn zijn 6 tabletten van 500 mg per dag vaak een goede dosering.

Als u veel last heeft van ontstekingen zal uw arts waarschijnlijk een ontstekingsremmende pijnstiller voorschrijven.

Ontstekingsremmende pijnstillers kunnen snel verlichting geven, maar zijn niet voor iedereen geschikt.

Crème
Uw arts kan u een crème voorschrijven waarin een ontstekingsremmende pijnstiller (NSAID) zit verwerkt, zoals diclofenac. Deze crème wordt in uw huid opgenomen en werkt op de plek waar u hem smeert. U kunt de crème in principe op elk gewricht gebruiken. Maar het nadeel is dat nooit precies bekend is hoeveel u gebruikt en hoeveel van het NSAID u dus dagelijks opneemt. Deze crèmes zijn in een lagere dosering ook bij de drogist verkrijgbaar. Gebruik ervan kunt u het beste vooraf met uw arts bespreken.

Smeren is ontspannend en leidt af van de pijn. Maar u moet smeren níet verwarren met masseren. Bij smeren wrijft u de crème in totdat deze niet meer zichtbaar is op de huid. Masseren bestaat voor een groot deel uit kneden van de spieren. Met crèmes die een warmtereactie geven kunt u beter niet masseren. Kijkt u dus goed op de bijsluiter.

Injecties
In grote ontstoken gewrichten kan uw arts een injectie geven met corticosteroïden (bijnierschorshormoon). Zoals in schouder, knie, elleboog, pols of enkel. Zo'n injectie geeft enkele weken tot maanden verlichting. Wel kunnen de klachten terugkomen: de injectie remt de ontsteking, maar de artrose blijft bestaan. Toch kunnen injecties voor een bepaalde periode uitkomst bieden.

Hyaluronzuur
Soms geeft de orthopedisch chirurg hyaluronzuurinjecties, met name in de knie. Het effect van hyaluronzuur is echter nog niet voldoende wetenschappelijk aangetoond. Het is ook niet bekend of het de artrose op de lange termijn remt. Het middel moet eenmaal per 3-5 weken geïnjecteerd worden. U kunt na een injectie last krijgen van plaatselijke pijn of overgevoeligheid. In een vergevorderd stadium van artrose heeft hyaluronzuur weinig effect. Hyaluronzuur wordt in Nederland niet of bijna niet vergoed. Het is dus van belang om vooraf bij uw zorgverzekeraar te informeren of deze behandeling in uw geval wordt vergoed.

Pijnkliniek
Als medicijnen niet of onvoldoende werken kan een pijnkliniek soms uitkomst bieden. Hier kan men kijken of het bij u zinvol is om bepaalde zenuwen te blokkeren. Daardoor worden pijnsignalen niet meer doorgegeven. Uw huisarts verwijst u indien nodig door.

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over artrose?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van artrose?>Doe de Artrose kennistest

Op zoek naar een ziekenhuis?