Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Artrose

Welke behandelaars kunnen u helpen?

Vaak is de huisarts de eerste bij wie u met uw klachten aanklopt. Meestal zal hij de diagnose artrose stellen en de behandeling starten. Een enkele keer is het nodig naar een medisch specialist te gaan, zoals de reumatoloog of de orthopedisch chirurg. Voor beweegoefeningen en het verwerken van uw ziekte kunt u bij andere behandelaars terecht.

Huisarts
De huisarts kan u een uitleg geven over artrose en de manier waarop u met artrose kunt omgaan. Zo nodig krijgt u een recept voor pijnstillers mee. Door regelmatig contact te hebben met uw arts, blijft hij op de hoogte van het verloop van de artrose en kan de behandeling indien nodig aangepast worden. Wanneer uw klachten verergeren, krijgt u mogelijk een verwijzing naar andere behandelaars. Uiteindelijk kan een kunstgewricht noodzakelijk zijn. U leest hierover meer bij operaties.

Oefentherapeut
De oefen- of fysiotherapeut kan u helpen uw gewrichten soepel te houden en uw spieren te trainen. Ook leert de therapeut u een goede lichaamshouding aan en kan aan u vertellen hoe u het beste met uw pijn kunt omgaan.

Ergotherapeut
De ergotherapeut leert hoe u zó kunt bewegen, dat u uw gewrichten zo min mogelijk belast bij uw dagelijkse activiteiten. Zoals bij eten, drinken, aan- en uitkleden en het huishouden doen. Ook geeft de ergotherapeut adviezen over hulpmiddelen.

Handtherapeut
Als u door de artrose uw duim niet meer goed kunt bewegen en veel pijn heeft in uw hand, dan kan een operatie door een plastisch chirurg soms uitkomst bieden. Na de operatie helpt de handtherapeut u bij het revalidatieproces. Hij geeft oefeningen mee om de functie en kracht van de hand te verbeteren.

Reumatoloog
De reumatoloog is een medisch specialist met speciale kennis over reumatische ziekten. De reumatoloog is bij uitstek toegerust om reumatische ziekten te behandelen. Zo nodig schakelt de reumatoloog andere specialisten en hulpverleners voor u in.

Neuroloog
De neuroloog heeft veel kennis over het zenuwstelsel van de mens. Hij kan een belangrijke rol spelen in de pijnbestrijding als u veel last heeft van uw reumatische aandoening.

Orthopedisch chirurg
De orthopedisch chirurg richt zich als specialist op behandeling van afwijkingen van het steun- en bewegingsapparaat. Dat zijn de botten, spieren, pezen en gewrichten. De orthopedisch chirurg kan kunstheupen en andere nieuwe gewrichten plaatsen. Ook kan hij uw gewrichtsuiteinden gladder maken of loszittende stukjes bot uit het gewricht verwijderen.

Bekken met links een gezonde heup en rechts met prothese

Afbeelding: bekken met links een gezonde heup en rechts met prothese

Plastisch chirurg
Reumatische aandoeningen kunnen soms leiden tot forse vervormingen van de aangedane gewrichten. Dat is pijnlijk en ziet er vaak minder mooi uit. De plastisch chirurg biedt dan uitkomst. Niet alleen bij het verfraaien van uw gewricht, maar ook voor de pijnbestrijding en het (deels) terugwinnen van een goede werking van uw gewricht.

Reumaverpleegkundige
De reumaverpleegkundige kan een belangrijke rol hebben bij de behandeling van artrose. Deze gespecialiseerde verpleegkundige heet ook wel reumaconsulent. En helpt u om in het dagelijks leven om te gaan met uw ziekte. De verpleegkundige geeft voorlichting en bemiddelt, bijvoorbeeld als u aanpassingen in uw woning wilt aanvragen.

Maatschappelijk werker
Een maatschappelijk werker begeleidt u wanneer u moeite heeft met het accepteren van uw ziekte en uw veranderde rol in de maatschappij. Denk hierbij aan uw plaats in het gezin, uw relatie of uw werk. Daarnaast kan de maatschappelijk werker bepaalde hulp en aanpassingen voor u aanvragen.

Psycholoog
Artrose kan veel invloed hebben op uw gedrag. Een psycholoog kan u helpen met het verwerken van uw ziekte. Dit kan onder andere met gedragstherapie.

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over artrose?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van artrose?>Doe de Artrose kennistest

Op zoek naar een ziekenhuis?