Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Artrose

Welke behandelaars kunnen u helpen?

Vaak is de huisarts de eerste bij wie u met uw klachten aanklopt. Meestal zal hij de diagnose artrose kunnen stellen en de behandeling starten. Een enkele keer is het nodig naar een medisch specialist te gaan, zoals de reumatoloog en de orthopedisch chirurg. Voor beweegoefeningen en het verwerken van uw ziekte kunt u bij andere behandelaars terecht.

Huisarts
De huisarts geeft als eerste uitleg over artrose en over de manier waarop u met de artrose kunt omgaan. Zo nodig krijgt u een recept voor pijnstillers mee. Wanneer uw klachten verergeren, krijgt u een verwijzing naar andere behandelaars. Uiteindelijk kan een kunstgewricht noodzakelijk zijn. U leest hierover meer bij operaties. Door regelmatig contact met uw arts, blijft deze op de hoogte van het verloop van de artrose. En kan de behandeling zo nodig worden aangepast.

Oefentherapeut
De oefen- of fysiotherapeut helpt u uw gewrichten soepel te houden en uw spieren te trainen. Leert u een goede lichaamshouding aan en leert u om te gaan met uw pijn.

Ergotherapeut
De ergotherapeut leert hoe u zó kunt bewegen, dat u uw gewrichten zo min mogelijk belast bij uw dagelijkse activiteiten. Zoals bij eten, drinken, aan- en uitkleden en het huishouden doen. Ook geeft de ergotherapeut adviezen over hulpmiddelen.

Handtherapeut
Als u door de artrose uw duim niet meer goed kunt bewegen en veel pijn heeft in uw hand, dan is een operatie door een plastisch chirurg mogelijk. Na de operatie helpt de handtherapeut u bij het revalidatieproces. Hij geeft oefeningen mee om de functie en kracht van de hand te verbeteren.

Reumatoloog
De reumatoloog is een medisch specialist met speciale kennis over reumatische ziekten. Hij is bij uitstek toegerust om reumatische ziekten te behandelen. Zo nodig schakelt de reumatoloog andere specialisten en hulpverleners voor u in.

Neuroloog
De neuroloog heeft veel kennis over het zenuwstelsel van de mens. Hij kan een belangrijke rol spelen in de pijnbestrijding als u veel last heeft van uw reumatische aandoening. Soms zijn uw gewrichten zo beschadigd, dat ze vervangen moeten worden. Dan wordt u verwezen naar de orthopedisch chirurg.

Orthopedisch chirurg
De orthopedisch chirurg richt zich als specialist op behandeling van afwijkingen van het steun- en bewegingsapparaat. Dat zijn de botten, spieren, pezen en gewrichten. De orthopedisch chirurg brengt kunstheupen en andere nieuwe gewrichten aan. Hij kan ook uw gewrichtsuiteinden gladder maken of loszittende stukjes bot uit het gewricht verwijderen.

Bekken met links een gezonde heup en rechts met prothese

Afbeelding: bekken met links een gezonde heup en rechts met prothese

Plastisch chirurg
Reumatische aandoeningen kunnen soms leiden tot forse vervormingen van de aangedane gewrichten. Dat is niet alleen pijnlijk, maar ziet er vaak ook minder mooi uit. De plastisch chirurg biedt dan uitkomst. Niet alleen bij het verfraaien van uw gewricht, ook bij het (deels) terugwinnen van een goede werking ervan.

Reumaverpleegkundige
De reumaverpleegkundige kan ook een grote rol in uw leven spelen. Deze gespecialiseerde verpleegkundige heet ook wel reumaconsulent. En helpt u om in het dagelijks leven om te gaan met uw ziekte. De verpleegkundige geeft voorlichting en bemiddelt, bijvoorbeeld als u aanpassingen in uw woning wilt aanvragen. Tenminste, als u hiervoor in aanmerking komt.

Maatschappelijk werker
Een maatschappelijk werker begeleidt u wanneer u moeite heeft met het accepteren van uw ziekte en uw veranderde rol in de maatschappij. Denk hierbij aan gezin, relatie of werk. Daarnaast kan de maatschappelijk werker bepaalde hulp en aanpassingen voor u aanvragen.

Psycholoog
Reuma kan veel invloed hebben op uw gedrag. Een psycholoog kan u helpen met het verwerken van uw ziekte. Dit kan onder andere met gedragstherapie.

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over artrose?

Aanmelden Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van lopende onderzoeken en belangrijke ontwikkelingen met betrekking tot reuma.

Wat weet u van artrose?


Bent u op zoek naar een ziekenhuis?