Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Artrose

Delict: artrose

Artrose is de meest voorkomende chronische gewrichtsziekte. 1,1 miljoen mensen in Nederland hebben er last van. Het Reumafonds ondersteunt onderzoekers die als politierechercheurs speuren naar de oorzaken van artrose en die nieuwe behandelingen proberen te ontwikkelen. Het gewrichtskraakbeen is in dit onderzoek natuurlijk de hoofdverdachte.

Forensisch onderzoek vanuit het Reumafonds
Artrose kan ontstaan na een sportletsel of door afwijkingen aan de gewrichten in de benen. En ook door de manier waarop iemand loopt. Maar het kan ook ontstaan door veranderingen in het gewrichtskraakbeen of doordat 'het in de familie zit'.

Artrose is een lastige aandoening om te behandelen en te onderzoeken, omdat het kraakbeen aangetast kan zijn zonder dat mensen klachten hebben. Het Reumafonds gaat de uitdaging aan en ondersteunt een aantal hoogleraren langdurig, financiert kortere onderzoeksprojecten en stimuleert artroseonderzoek extra met een aantal speciale projecten. Zo krijgen we artrose steeds meer in het vizier.

De onderzoeken naar artrose hebben verschillende invalshoeken:

 

Daderprofiel wordt duidelijker
De belangrijkste uitkomsten van jarenlang artroseonderzoek:

  • Er zijn verschillende vormen van artrose: ontsteking, bot, kraakbeen, spieren en banden. De behandeling moet zich steeds meer richten op het type artrose dat je hebt.
  • Er is veel bekend over risicofactoren voor het krijgen van artrose. Oude sportletsels, stand van de gewrichten, overgewicht, roken, maar ook de genetische aanleg en veranderingen in het kraakbeen spelen een rol.
  • De ziekte opsporen en volgen kan met behulp van 'markers', signaalstofjes die vrijkomen als er iets gebeurt in het lichaam.
  • Bij kleine kraakbeenbeschadigingen kunnen biogels (vloeistof) of scaffolds (plugjes) het kraakbeen tijdelijk herstellen en het lichaam aanzetten tot het maken van nieuw kraakbeen. Hierdoor kan je verdere artrose voorkómen.
  • Bij gewrichtsdistractie herstelt het kraakbeen zich als de gewrichtsdelen van de knie een aantal weken uit elkaar worden gehouden.

 

Gaan de misdaadcijfers dalen?
Helaas, nog niet. Want artrose is nog niet te genezen. Toch zijn onderzoekers optimistisch, want er wordt nu in rap tempo steeds meer bekend over oorzaken en mogelijke behandelingen. De onderzoekers verwachten bijvoorbeeld dat er in de nabije toekomst betere artrosemedicijnen beschikbaar komen. Die ontwikkeling is in volle gang. Nu al kan de medicatie beter afgestemd worden op het type artrose dat je hebt.

  

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over artrose?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van artrose?>Doe de Artrose kennistest

Op zoek naar een ziekenhuis?