Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Artrose

Verschillende factoren spelen mee

Er zijn meerdere factoren in het spel die invloed hebben op het krijgen van artrose. Veroudering, geslacht, overgewicht, langdurige overbelasting of een zware blessure kunnen een rol spelen bij het ontstaan van artrose.

Erfelijke aanleg
Ondanks veel onderzoek is niet precies bekend wat de oorzaak van artrose is. Wel is bekend dat het gaat om een samenspel van verschillende factoren. In de ene familie komt artrose vaker voor dan in de andere familie. Erfelijke aanleg speelt een rol bij het ontstaan en verergeren van artrose. Als erfelijke aanleg meespeelt, krijgt u het vaak op jongere leeftijd en in meerdere gewrichten.

Geslacht
Vrouwen hebben vaker last van artrose dan mannen.

Factoren die de kans op artrose vergroten
Artrose kan ontstaan na een vroeger opgelopen blessure of beschadiging in of rond een gewricht. Dat kan zijn:

  • Een gewrichtsontsteking die veroorzaakt wordt door bijvoorbeeld reumatoïde artritis (RA)
  • Een botbreuk of een beschadigde meniscus
  • Zwakke gewrichtsbanden


Het gewricht is hierdoor minder stabiel geworden en daardoor gevoeliger.

Andere factoren die het krijgen van artrose beïnvloeden zijn:

  • Overgewicht. Uw gewrichten worden extra belast door een te hoog gewicht en kunnen daardoor beschadigd raken. Mogelijk worden er ontstekingsbevorderende stoffen aangemaakt die juist de afbraak van kraakbeen versnellen. Dit is ongunstig voor het verloop van artrose.
  • Langdurige zware belasting van de gewrichten.
  • Zwaar lichamelijk werk
  • Sporten die de gewrichten sterk belasten zoals intensieve bal-, vecht-, winter- of krachtsporten
  • Andere ziekten van de gewrichten, zoals reumatoïde artritis (RA), jicht en pseudojicht

 
Ontstaan van artrose in de schouder, elleboog, pols
Artrose in de schouder, de elleboog of de pols kan ontstaan door langdurig zware belasting, een ongeluk of overmatig sporten. Ook kan er een andere ziekte in het spel zijn, zoals reumatoïde artritis. U kunt ook slappe gewrichtsbanden hebben, hierbij is vaak een erfelijke aanleg aanwezig.

Ontstaan van handartrose
Artrose in uw vingers en aan de basis van de duim kan erfelijk zijn, maar u kunt het ook krijgen als u lange tijd zwaar handwerk heeft gedaan. 

Ontstaan van artrose in rug en nek
Artrose in uw rug is het gevolg van erfelijke aanleg of zware belasting. Ook door verschuiving van een tussenwervelschijf kan artrose ontstaan. De klachten worden erger bij zwaar tillen, verkeerd tillen, verkeerd staan, verkeerd zitten en verkeerd slapen. Uw klachten kunnen ook zijn veroorzaakt door een klein lengteverschil tussen beide benen of door verkeerde schoenen.

Sommige tussenwervels kunnen smaller worden. Als reactie hierop zorgen de wervels voor nieuwe botvorming, waardoor er 'uitsteeksels' aan de botten groeien.

Bij artrose in nek en rug heeft u pijn in en rondom de aangetaste gewrichten. Deze pijn is het gevolg van het rekken van botvlies, gewrichtskapsel en gewrichtsbanden door de veranderingen die in het gewricht optreden. De benige uitsteeksels die eventueel ontstaan aan de randen van de gewrichtjes, kunnen op uw zenuwen gaan drukken.

Klachten in uw nek kunnen het gevolg zijn van een verkeerde houding
's nachts en overdag, zoals langdurig in een verkeerde houding werken of liggen.

Ontstaan van heupartrose
Heupartrose kan ontstaan als gevolg van erfelijke aanleg (heupdysplasie), langdurig zware belasting of een andere ziekte, bijvoorbeeld reumatoïde artritis. Uw klachten kunnen ook het gevolg zijn van een klein lengteverschil tussen beide benen of van verkeerde schoenen.

Ontstaan van knieartrose
Naast erfelijke aanleg kan knieartrose ontstaan door overgewicht, een eerder opgelopen letsel of langdurig zware belasting, bijvoorbeeld door te veel en te intensief sporten. Knieartrose is soms ook het gevolg van een andere aandoening, zoals reumatoïde artritis of een aandoening aan de meniscus.

De klachten worden erger bij te zwaar tillen, bij knielen en hurken, bij te veel traplopen en bij te lang lopen. Het is ook mogelijk dat uw klachten het gevolg zijn van een klein lengteverschil tussen beide benen of het lopen op verkeerde schoenen.

Ontstaan van artrose in enkel en voet
Artrose van de enkel of de voet kan ontstaan door langdurig zware belasting, een eerder opgelopen letsel of door het lopen op verkeerde schoenen. Enkelartrose kan ook het gevolg zijn van slappe gewrichtsbanden, waarbij meestal een erfelijke aanleg aanwezig is.

Bij artrose in de voet kan in een later stadium de stand van de gewrichten veranderen. Het gewricht van de grote teen kan verdikt zijn en de tenen kunnen scheef staan of over elkaar heen gaan liggen.

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over artrose?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van artrose?>Doe de Artrose kennistest

Op zoek naar een ziekenhuis?